Debat: Fortsat fintech-vækst kræver bedre adgang til talent

TALENTTØRKE I FINTECH: Det går godt for dansk fintech – faktisk så godt, at branchen er i akut mangel på flere medarbejdere med de rigtige kompetencer. En mangel, som truer den fortsatte vækst. Det kræver derfor fælles løsninger og politisk handling for at sikre forsat udvikling af fintech i Danmark, skriver Copenhagen Fintech Policy Forum i dette debatindlæg.
Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, peger sammen med resten af Copenhagen Fintech Policy Forum på en række udfordringer med talenttiltrækning til den danske fintech-sektor. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, peger sammen med resten af Copenhagen Fintech Policy Forum på en række udfordringer med talenttiltrækning til den danske fintech-sektor. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
AF COPENHAGEN FINTECH POLICY FORUM: THOMAS KROGH JENSEN, ADM. DIREKTØR I COPENHAGEN FINTECH, RIKKE ZEBERG, BRANCHEDIREKTØR I DI DIGITAL, KENT PETERSEN, FORMAND FOR FINANSFORBUNDET, ULRIK NØDGAARD, ADM. DIREKTØR I FINANS DANMARK OG KENT DAMSGAARD, ADM. DIREKTØR I FORSIKRING & PENSION

Fintech-branchen i Danmark er en god historie for et samfund, der gerne vil have ny teknologi og digitale løsninger til at skabe vækst, arbejdspladser og velfærd. Siden 2015 har Danmark nydt godt af stor idérigdom og entrepenørskab blandt fintech-iværksættere. Antallet af danske fintech-virksomheder er vokset fra ca. 70 til ca. 280, og branchen tæller nu i omegnen af 2300 job.

I 2020 udpegede Erhvervsministeriet finanssektoren og fintech til at være en dansk styrkeposition, og dermed fik vi en politisk blåstempling af, at fintech er et vækstområde, vi skal dyrke. Og øverst på dagsordenen står kvalificeret arbejdskraft - en udfordring som også det øvrige tech-arbejdsmarked kender alt for godt.

Der er mange gode grunde til, at fintech-miljøet trives i Danmark. Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, vi har et stærkt uddannelsessystem, og vi er som samfund et af de mest digitalt ’modne’ i verden, når det kommer til digital ansvarlighed, etik, bæredygtighed og tillid.

Fintech i Danmark er nået langt på kort tid i en skarp, global konkurrence. Danmark har skabt flere fintech-unicorns som Tradeshift og Chainanalysis, der er blevet til globale succeshistorier.  Men hvis vi skal fastholde Danmarks unikke position og vækst, kræver det, at rammebetingelserne er de rigtige i en branche med intensiv, global konkurrence.

Derfor er der brug for, at betingelserne for adgang til særligt tech-arbejdskraft forbedres. Virksomhederne er funderet i teknologi, men der står mennesker bag. Derfor er de rette kompetencer, talenter og digitale specialister en fuldstændig afgørende ingrediens, hvis de danske tech-brancher skal fortsætte deres succes.

Tre forslag

Sammen med otte fintech-virksomheder har vi i Copenhagen Fintech Policy udarbejdet ni konkrete anbefalinger, som skal styrke adgang til talent for fintech i Danmark. Den brede indsats er helt afgørende – men lad os bare tage tre af dem:

For at fastholde Danmarks internationale position foreslår vi, at Erhvervsministeriet i samarbejde med uddannelser, virksomheder og ministerier hurtigt sætter et arbejde i gang, som skal skabe klarhed over, hvordan start-up-virksomheder i Danmark styrkes i den globale konkurrence om arbejdskraft og talenter. Vi skal se på, hvad der skal til for gøre Danmark attraktivt for talenter fra udlandet. Alt fra adgang til boliger, muligheder for uddannelse og skat skal bringes i spil i langt større grad for at udvikle, fastholde og tiltrække de rigtige talenter.

Det er også nødvendigt med initiativer med resultater på den korte bane. Derfor foreslår vi også, at Erhvervsministeriet tager initiativ til at etablere en forsøgsordning, som gør det muligt for fintech-medarbejdere fra udvalgte lande og deres familier at flytte til Danmark i 90 dage, hvor alt nødvendigt papirarbejde er klaret på forhånd.

Og så skal vi huske, at Fintech er vokset via samarbejde: Derfor foreslår vi også et talentudlånsprogram, hvor tech-talenter kan blive udlånt fra større etablerede virksomheder til start-ups i en afgrænset periode, hvilket udover at løse en mangel på arbejdskraft også sikrer en øget vidensdeling og erfaringsudveksling.

Som konsekvens af udfordringerne med at finde talent er flere fintech-virksomheder nødsaget til at overveje, om det er det rigtige at blive i Danmark. Eller som Christian Visti Larsen, medstifter og direktør i fintech-virksomheden Newbanking, udtrykte det i sidste uge: "Det handler om, hvad er bedst for forretningen. Ikke for Danmark eller mig selv. Men jeg synes personligt, det er enormt ærgerligt at se store danske virksomheder flytte til udlandet."

Vi har som samfund en enestående mulighed for at skabe noget endnu mere vækst og endnu flere arbejdspladser – til gavn for os alle - gennem fintech. Det står og falder med de kompetencer, der skal skabe væksten.

Derfor glæder vi os til en konstruktiv dialog med politikerne om, hvordan vi kan løse talentudfordringen, så vi kan fastholde og udbygge den danske fintech-branche.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også