PolicyWatch

Overenskomster kritiseres for manglende frit fagforeningsvalg

Formuleringer i en række overenskomster går imod det frie fagforeningsvalg, og det møder kritik fra blandt andet Liberal Alliance og Venstre.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Selvom der siden 2006 har været frit fagforeningsvalg, indeholder nogle overenskomster i dag alligevel påbud om, at medarbejderne skal være medlemmer af 3F, viser en opgørelse.

Det skriver Berlingske.

Det vækker kritik fra blandt andre Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, der ønsker, at loven bliver ændret, så virksomheder kan få en bøde, hvis de ikke overholder reglerne. Hos Venstre mener man, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bør gå ind i sagen.

"Det er helt uacceptabelt, at lovgivning, som er mange år gammel, ikke bliver overholdt i overenskomsterne. Det her understreger, at det frie fagforeningsvalg ikke fungerer i praksis. Det bekræfter, at der er behov for en uvildig undersøgelse af omfanget af mobberi og chikane," siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre, til Berlingske.

Beskæftigelsesministeren siger til Berlingske, at han vil sætte gang i en undersøgelse, der kigger på det frie fagforeningsvalg, men at han ikke kan blande sig i "konkrete overenskomster".

3F understreger over for Berlingske, at overenskomster, der går imod det frie fagforeningsvalg, hører fortiden til, og at det vil blive drøftet under de kommende overenskomstforhandlinger.

Arbejdsgivere inden overenskomstforhandling: For dyre medarbejdere kan sende jobs ud af landet

Klagestorm over fagforenings hvervemetoder 

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier