Rigsrevisionen har siden 2012 kritiseret mindst syv statslige styrelser

Ud over den aktuelle sag i Forsvaret har mindst syv statslige styrelser fået kritik af Rigsrevisionen i forhold til dårlig kontrol med udbetaling af milliarder af kroner siden 2012, skriver Politiken.
Arkivfoto. | Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Arkivfoto. | Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
AF POLITIKEN VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

En gennemgang af Rigsrevisionens revisioner af statens regnskaber siden 2012, som Politiken har foretaget, viser at mindst syv statslige styrelser, ud over den aktuelle sag i forsvaret, har fået kritik for samme dårlige kontrol med udbetaling af milliarder af kroner.

Dermed har den sikkerhedsbrist, der foreløbig har kostet to ledende figurer i forsvaret deres stillinger, også været gældende i en række andre styrelser, skriver Politiken onsdag.

I flere tilfælde har de samme medarbejdere alene haft mulighed for at godkende udbetalinger, uden at andre i styrelserne var inde over. Ifølge rigsrevisor Lone Strøm har der været »en øget risiko for svindel« i alle syv myndigheder.

"Kravet om funktionsadskillelse hjælper med at minimere risikoen for svig ved at sikre, at minimum to medarbejdere skal være involveret i en betaling, før den frigives," skriver Lone Strøm i et svar til Politiken.

I Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har "én medarbejder kunnet foretage udbetalinger alene", konkluderede Rigsrevisionen i august. Udbetalingerne er foregået fra en pulje på 17 milliarder kroner fordelt på fire ministerier. Der er ikke fundet fejl i udbetalingerne, men "medarbejderen anvendte brugerprofiler og adgangskoder, der var oprettet i kollegers navne", efter at styrelsen formelt havde forsøgt at ændre praksis.

I Udenrigsministeriet "har 463 nuværende og fratrådte medarbejdere haft uberettiget adgang til at godkende økonomiske dispositioner i forhold til den daglige drift og udviklingsbistanden," konkluderer Rigsrevisionen.

I NaturErhvervstyrelsen har 9 medarbejdere kunnet »godkende lønudbetalinger til sig selv« i form af bl.a. overarbejde og mistede fridage. I alt blev der udbetalt for 610.000 kroner.

Det er eksempler som disse, der får bekymringen for, at der er tale om et mønster, til at brede sig blandt Folketingets statsrevisorer.

"Jeg er sikker på, at der er mange flere sager. Jeg frygter, at der er et mønster i, at ministerier ikke har været skarpe nok til at sige, at der skal være fire øjne, når man udbetaler penge. Det har man jo set i forbindelse med Socialstyrelsen og Britta-sagen," siger statsrevisor Frank Aaen til Politiken.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Politiken.)

Venstre vil have kulegravet staten for mulig svindel

Minister udskyder rejser til Grønland på grund af svindelsag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også