Skats sammenbrud koster staten 300 mio. kr. ekstra om året i advokatbistand

Sammenbruddet i Skat koster ikke kun ekstra medarbejdere og nye udgifter til it-systemer. Det har også udløst årlige ekstraudgifter på knap 300 millioner til Kammeradvokaten, skriver Politiken fredag.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
AF POLITIKEN FORMIDLET AF RITZAU

Skatteministeriet betalte i 2018 næsten 300 mio. kr. til statens faste advokat, Kammeradvokaten, for at få hjælp til at løse de tre store problemsager: den svigtende gældsinddrivelse, de fejlagtige ejendomsvurderinger og retsopgøret efter svindlen med udbytteskat for 12,4 mia. kr.

Det fremgår af en opgørelse, som skatteminister Morten Bødskov (S) har sendt til Folketingets skatteudvalg, skriver Politiken fredag.

Det normale var tidligere, at Skatteministeriet brugte omkring 100 mio. kr. om året på at få assistance fra Kammeradvokaten til retssager mod borgere og virksomheder og til generel juridisk bistand. Men siden sammenbruddet i Skat stod klart for alle i 2015, er udgifterne til Kammeradvokaten nærmest eksploderet.

Ud over den årlige udgift på omkring 100 mio. kr. er udgiften til juridisk bistand til håndtering af gældsinddrivelse, ejendomsvurderinger og svindelsagen steget gradvist til 292 mio. kr. i 2018.

"Kammeradvokaten har således blandt andet bidraget til arbejdet med at udvikle nye systemer til henholdsvis ejendomsvurdering og gældsinddrivelse. På gældsområdet handler det blandt andet om at sikre, at vi ikke gentager fortidens fejl, hvor der gennem EFI skete ulovlig inddrivelse af gæld," skriver ministeren med henvisning til it-systemet til Effektiv Inddrivelse.

Skatteminister Morten Bødskov skriver, at han er meget optaget af "at nedbringe udgifterne til Kammeradvokaten."

De samlede udgifter til skattevæsenet er i dag 40 pct. højere, end før Finansministeriet med bistand fra flere konsulentfirmaer indledte den store sparemanøvre i 2006, og udgiften er 70 pct. højere end i 2014, da besparelserne var blevet skærpet.

Også antallet af medarbejdere er i dag højere end i 2006, viser tal fra Finansministeriet og Skatteministeriet.

(Denne artikel er videreformildet af Ritzau på vegne af Politiken)

De første sager om udbytteskat går Skattestyrelsens vej 

Skattestyrelsen holder Kammeradvokaten i kort snor i udbyttesag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også