Vestager åbner for indgreb mod Huawei

Onsdag fremlagde Europa-Kommissionen et længe ventet udspil, der åbner for håndteringen af ”højrisiko-leverandører”, når det gælder opbygningen af de europæiske 5G-netværk. Huawei nævnes ikke med navn, men kontroversielle spørgsmål om efterretningstjenester står i kulissen.
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380

Onsdag fremlagde EU-Kommissionen sin længe ventede "værktøjskasse", når det gælder sikkerheden i opbygningen af unionens kommende 5G-netværk. Kommissionen åbner for at "højrisiko-leverandører" fremover kan udelukkes fra "kritiske og følsomme" dele af den digitale infrastruktur - og selvom den omdiskuterede kinesiske telegigant Huawei ikke nævnes eksplicit, kan udspillet risikere at være en hænsko for teleudbyderen.

Det skriver Berlingske.

Huawei har generelt været omdiskuteret, når det gælder opbygningen af nationers digitale infrastruktur, efter tilbagevendende historier om pres fra den kinesiske regering, spørgsmål om det reelle bånd mellem selskabet og Beijing samt spørgsmålet om, hvorvidt oplysninger sendes videre til kinesiske efterretningstjenester.

Ved fremlæggelsen af det nye udspil lagde vicepræsident for EU-Kommissionen, Magrethe Vestager, også vægt på den voksende risiko for digitalt magtmisbrug, skriver Berlingske.

"Cybersikkerhedstrusler – herunder risikoen for indblanding fra ikke-EU-lande eller statsstøttede aktører – bliver stadig mere sofistikerede og udbredte," sagde Margrethe Vestager ifølge avisen til præsentationen.

Kommissionens udspil udgør ikke et hårdt forbud mod Huawei, skriver det EU-politiske medie Politico, men samtidig står forslaget som en streg i sandet for Bruxelles.

"Vi er på vej ind i en ny verden," sagde kommissæren for EU's indre marked og cybersikkerhedschef, Thierry Breton, til et pressemøde og konstaterede:

"Medlemsstaterne besluttede (her, red.), for første gang i vores historie, at det ville være passende at have en koordineret indsats, når det gælder om at beskytte vores infrastruktur."

Udspillet er ikke bindende lovgivning for EU's medlemsstater. Den specifikke implementering er op til de respektive lande.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også