I 20 år er det grønne skattetryk faldet

Det grønne afgiftssystem må genoprettes, siger professor i miljøøkonomi
Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup
AF INFORMATION VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

I en tid, hvor alle kalder på en skærpet indsats for at nå afgørende klima- og miljømål, er provenuet fra det danske skattesystem blevet mindre og mindre grønt.

Det fremgår af en gennemgang, Information har foretaget af data fra Skatteministeriet, Danmarks Statistik og EU. Og det bekræftes af hjemlige eksperter i grøn skattelovgivning, der ser udviklingen som en god grund til at gå efter den grønne skattereform, som efterlyses af flere partier i Folketinget.

Forleden appellerede 20 økonomer i Information om en sådan grøn skattereform.

"Vi har brug for at få genoprettet det grønne afgiftssystem og få mere retvisende grønne afgifter," siger professor Mikael Skou Andersen, Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, til Information.

Han forsker i grøn skattelovgivning i Danmark og EU og har rådgivet blandt andet EU-Kommissionen og en række landes myndigheder om grøn skatteomlægning, heriblandt Canada, Kina, Portugal og Irland.

Skatteministeriet opererer med ’det grønne skattetryk’ som mål for, hvor mange penge der kommer i statskassen via grønne skatter og afgifter som andel af bruttonationalproduktet, BNP. Ministeriet kalder en afgift grøn, "hvis den medfører adfærdsændringer, der bidrager til et bedre miljø".

"Det grønne skattetryk toppede omkring 1999, og siden er det faldet støt," siger Mikael Skou Andersen til Information.

Ifølge Skatteministeriet svarede de grønne afgifter i 1970 til 3,3 procent af BNP. Siden steg det grønne skattetryk midlertidigt til 4,9 procent i 1986, faldt igen kortvarigt til 3,3 procent i 1990 og steg derefter til at udgøre 4,9 procent af BNP i 1999. Stigningen skyldtes primært, at der kom flere penge ind på energiafgifterne.

Lige siden er det grønne skattetryk imidlertid faldet støt og er nu nede på 3,4 procent af BNP, det vil sige næsten tilbage ved udgangspunktet for 50 år siden.

Det grønne afgiftsprovenu er ikke blot faldet som andel af BNP, men også som andel af det samlede afgiftsprovenu. Og selv hvis man ikke taler om procentandele, men måler i kroner og øre, er indtægterne til staten fra grønne afgifter i en del af perioden steget mindre end den almene prisudvikling.

"Det betyder, at skattesystemet er blevet mindre grønt," siger Mikael Skou Andersen til Information.

Information forsøgte fredag uden held at få en kommentar til udviklingen fra skatteminister Morten Bødskov (S).

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af Information)

Grøn afgift rammer bæredygtigt engangsservice 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også