PolicyWatch

Plantebaserede kakaodrikke står til at undgå frygtet skat

Skatteminister Morten Bødskov (S) lægger op til at ændre chokoladeafgiftsloven, som vil fjerne frygtet afgift på plantebaserede kakaodrikke, skriver Børsen.

Foto: Joachim Adrian

Producenterne af plantebaserede kakaodrikke kan formentlig snart ånde lettet op.

I et lovforslag lægger Skatteminister Morten Bødskov (S) op til at ændre chokoladeafgiftsloven, som vil forhindre en frygtet afgift på de plantebaserede kakaodrikke, som beskattes anderledes end kakaomælk.

Det skriver Børsen, der er i besiddelse af lovforslaget, som forventes at blive sendt til Høring i Folketinget torsdag.

"Der er noget symbolsk vigtigt i, at gammel lovgivning ikke er en hindring for den grønne omstilling," siger Carl Valentin, skatteordfører for SF, til Børsen.

I den nuværende chokoladeafgiftslov fra 1972 har mælken en særstatus, der betyder, at man betaler ca. 76 gange mere i afgift for en plantebaseret kakaodrik sammenlignet med kakaomælk.

Indtil videre har producenterne af kakaodrikke betalt den samme afgift, som man betaler for kakaomælk, fordi flere af aktørerne mener, at tolkningen af reglerne har ændret sig. Men som FødevareWatch tidligere har beskrevet, deler Skattestyrelsen ikke den opfattelse.

Hele sagen har sit udgangspunkt i denne formulering fra 1972 i chokoladeafgiftsloven, hvor det fremgår, at færdigblandede mælkeprodukter blot skal betale en lavere chokoladeafgift:

"Kakao- og chokolademælk samt andre kakaoholdige mælkeprodukter, der er færdigfremstillede til forbrug."

Derfor har de plantebaserede aktører betalt afgift på 34 øre pr. liter som almindelig kakaomælk.

Det er den praksis, Skattestyrelsen siden har gjort op med. For ifølge Skattestyrelsen er plantebaserede kakaodrikke imidlertid ikke fritaget for chokoladeafgiften, og derved skal og skulle de i realiteten have betalt 25,97 kr. pr. liter.

Flertal på Christiansborg vil redde plantebranchen fra kakao-kaos  

Gren af fødevarebranchen har betalt forkert afgift i årtier 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier