Formand råber og fægter: Vi godkender ikke det EU-budget

Der er en tærskel for, hvor lille EU-budgettet må blive, og den er overtrådt, siger EU-parlamentsformand.
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
AF RITZAU

David Sassoli, den italienske formand for Europa-Parlamentet, fægtede med begge arme og skruede voldsomt op for volumen, da han torsdag afleverede sit budskab i forbindelse med et topmøde om EU-budgettet. 

Beskeden var ikke til at tage fejl af.

Europa-Parlamentet vil nægte at stemme for og godkende et EU-budget, hvis det ligger på niveau med et aktuelt kompromisforslag. 

"Det er helt klart. Vi kommer ikke til at acceptere det," siger David Sassoli på et pressemøde.

Det seneste kompromisforslag fra EU-præsident Charles Michel lægger op til en budgetramme på 1,074 procent af bruttonationalindkomsten (bni). 

EU-Parlamentet vil have et budget på 1,30 procent af EU's bni. 

En svimlende bunke euromilliarder adskiller de to. Og for at gøre det endnu værre - set gennem italienerens kantede briller - så er der flere lande, herunder Danmark, som vil barbere budgettet helt ned til 1,00 procent. 

"Der er visse tærskler, som vi ikke vil bevæge os under," siger Sassoli.

Han peger også på, at man i Europa-Parlamentet under ingen omstændigheder vil finde sig i, at der bliver skåret betydeligt i de traditionelle politikker. Det er netop, hvad Danmark og en håndfuld andre EU-lande vil. 

Parlamentet skal godkende budgettet ved kvalificeret flertal.

Tidligere har EU-Parlamentet også tordnet mod det budget, som EU-landene har forhandlet sig frem til. Det skete i 2013. Alligevel godkendte EU-Parlamentet - trods højlydt utilfredshed. 

Sassoli pointerer, at det også sidste gang skete efter langvarige drøftelser, eller forhandlinger, med EU-landene. I 2013, da man vedtog den nuværende budgetperiode, tog det ni måneder, før EU-Parlamentet ville stemme for. 

Det faktum, at EU-Parlamentet for syv år siden alligevel stemte for et budget, som man havde kritiseret, har fået iagttagere til at affeje "truslen" om, at parlamentarikerne vil stemme budgettet ned. 

Men Europa-Parlamentet kommer ikke til at give køb på "sin særlige ret" til at afvise budgettet, slår Sassoli fast.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også