Seruminstitut vil bruge data for borgeres færden i coronakamp

Statsminister afviser ikke, at institut kan få adgang til data om borgeres færden via data om mobiltelefoner.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Statens Serum Institut har bedt teleindustrien om adgang til data om mobiltelefoners lokation for at mindske udbredelsen af coronavirus.

Det skal hjælpe med at se, om borgerne holder afstand til hinanden og ikke samler sig i grupper på mere end ti personer.

Det er muligt, fordi danske teleselskaber er pålagt at gemme oplysninger om danske telekunder i et år. 

Oplysningerne fortæller, hvem kunderne har ringet til, hvem de har skrevet til, og hvilken mast telefonen har været forbundet til.

Det kan give et meget præcist billede af, hvor den enkelte har befundet sig.

EU-Domstolen vendte allerede for fire år siden tomlen ned til det, og skiftende regeringer har udskudt at ændre reglerne. Det er blevet kaldt et "centralt efterforskningsværktøj", når forbrydere skal retsforfølges.

Det er stadig uklart, hvordan Statens Serum Institut vil bruge de data, instituttet kan få adgang til, hvis det sker.

Statsminister Mette Frederiksen (S) svarer mandag på et pressemøde ikke direkte på, hvad hun mener om tiltaget. Men hun afviser det ikke.

"Det er oplagt at søge empiri, så vi bliver klogere og kommer til at kende epidemien på bedst mulig måde."

"Så kan vi på den anden side tilrette vores indsats klogt i forhold til, hvad der måtte ske i fremtiden. Generelt bakker vi op om, at der søges viden i de faser, vi er inde i," siger Mette Frederiksen.

Direktør Jakob Willer fra teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, er positiv.

"Samtidig ønsker vi at sikre, at eventuel anvendelse af data fra teleselskaberne sker på et meget klart juridisk grundlag," lyder det i en skriftlig kommentar.

Telebranchen har ellers tidligere klaget over, at den befinder sig i et "juridisk limbo", hvad angår logning af data.

Det skyldes, at EU-Domstolen i december 2016 vurderede, at en "generel og udifferentieret" logning af alle oplysninger ikke er tilladt.

Til gengæld er "målrettet" logning ikke i strid med loven.

Amnesty Danmark har forståelse for situationen, men mener, at indgrebet i "millioner af borgeres privatliv" bør begrundes grundigt.

"Når vi taler om vilkårlig masseovervågning af borgerne, så må vi opfordre regeringen til at dokumentere, at dette potentielle indgreb i borgernes privatliv er velbegrundet og forholdsmæssigt," siger Claus Juul, juridisk konsulent.

På mandagens pressemøde forlængede regeringen med et bredt flertal i Folketinget den delvise lukning af landet til 13. april.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også