Bygherrer: Mere kommunalt byggeri bør ledsages af enklere udbudsregler

Mens flere politiske partier diskuterer en lempelse af kommunernes anlægsloft, så de kan igangsætte flere byggeprojekter og dermed holde gang i erhvervslivet, går Bygherreforeningen et skridt videre.
Foreningen støtter et lempet anlægsloft, men mener samtidig, at man bør justere beløbsgrænserne i udbudsreglerne
I tilbudsloven, som er en ren national lov for udbud af mindre bygge- og anlægsopgaver, skal opgaver på over 300.000 kr. konkurrenceudsættes, opgaver på over 3 mio. kr. skal sendes i udbud, mens grænsen er på 500.000 kr. på såkaldte delopgaver.
”Der er en vis reaktionstid på igangsættelsen af mange opgaver. Den kan imidlertid nedbringes, hvis man suspenderer nogle af udbudsreglernes tærskelværdier. Konkret kunne det være interessant at justere på tilbudsloven, som gælder for udbud af mindre bygge- og anlægskontrakter, således der ikke skal afholdes lange udbudsprocesser," siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, i en pressemeddelelse.
"Vi foreslår konkret en forhøjelse af grænsen for direkte tildeling til f.eks. 3 mio. kr. og en forhøjelse af grænsen for afholdelse af licitation til f.eks. 10 mio. kr. kombineret med en forhøjelse af grænsen for delarbejder til f.eks. 2 mio. kr.," fortsætter han.
Ifølge direktøren er anlægsloftet generelt er en udfordring for mange af landets kommuner. En lempelse af grænsen for, hvor meget kommunerne må bygge for, kan også have fordele efter coronakrisen, påpeger han. Det kan eksempelvis gøre op med det store renoveringsefterslæb, som mange kommuner har på bygningsporteføljen og infrastrukturen.
Byg- og driftsherrer går sammen i taskforce med mål om mere digitalt byggeri
Arkitektkonkurrencer under kritik for at være spild af penge
Bygherrer efterlyser flere praktikpladser
Bygherreforeningen efterlyser større politisk fokus på FN's verdensmål