Nyt nederlag til Finansiel Stabilitet undrer politikere: Konservative efterlyser evaluering hos ministeren

Nederlaget til den tidligere danske EIK Bank-ledelse føjer sig til en kedelig statistik for Finansiel Stabilitet. De Konservative vil have undersøgt, om Finansiel Stabilitet får nok ud af skattekronerne.
Mona Juul, erhvervsordfører i De Konservative. | Foto: Casper Dalhoff/JPA
Mona Juul, erhvervsordfører i De Konservative. | Foto: Casper Dalhoff/JPA

I sidste uge led Finansiel Stabilitet endnu et nederlag, da man efter en Højesteretsdom måtte sande, at ledelsen i den danske del af Eik Bank, der gik konkurs i 2010, blev helt frifundet for at skulle betale erstatning til det statslige selskab for krakkede banker.   

Sagen, hvor Finansiel Stabilitet oprindeligt havde anlagt et erstatningskrav på 250 mio. kr. mod den tidligere ledelse, skriver sig dermed ind i en række sager, hvor Finansiel Stabilitets held med at kradse erstatningskroner hjem efter de bankkrak, der fulgte i kølvandet på finanskrisen, har været begrænset.

I kølvandet på den seneste afgørelse lød det fra adm. direktør i Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre-Nielsen, til FinansWatch, at afgørelsen giver anledning til overvejelser. Og det er der god grund til, hvis man spørger politikerne på Christiansborg.

Efterlyser evaluering

Ifølge Mona Juul, der er erhvervsordfører i De Konservative, kalder de høje beløb på en uvildig evaluering af, om de mange sager er umagen værd.

"Vi bruger ufatteligt mange af skatteborgernes penge på at jagte. Det er vigtigt – det er faktisk vigtigt at have de her retssager – men det er dælme vigtigt at få en evaluering af, hvad det er, vi får af udbytte af de sager, tænker jeg," siger Mona Juul og fortsætter:

"Vi bruger virkeligt enormt mange ressourcer på det, og lige nu virker det ærligt talt ikke til, at det helt har været umagen værd. Så man er nødt til at have fundet ud af, for hvis skyld vi gør det. Gavner det? Fordi retfærdighedssansen er jo høj hos os alle sammen i forhold til det her, men hvis det ender med at blive beskæftigelsesterapi, så skal vi tænke det om, og så skal vi simpelthen finde en anden måde at gøre det på," siger Mona Juul.

Hun vil nu rejse sagen over for erhvervsminister Simon Kollerup (S).  FinansWatch har tidligere spurgt erhvervsministeren om sagen, men han henviser til bestyrelsen i Finansiel Stabilitet. Læs nedenfor interview med formand Peter Engberg Jensen.

Rækkevidden i juridisk princip overrasker formanden i Finansiel Stabilitet

Ifølge Finans.dk stod Finansiel Stabilitet i marts til at betale 815 mio. kr. for at have ført de lange retssager. Oven i det beløb kommer nu sidste uges nederlag til ledelsen i den danske del af EIK Bank, hvor Finansiel Stabilitet blev dømt til at betale knap 43,3 mio. kr. plus renter tilbage til to forsikringsselskaber – AIG Europe og P/F Betri Trygging. Desuden skal Finansiel Stabilitet betale sagsomkostninger, der løber op i godt 40 mio. kr.

Over for FinansWatch har Henrik Bjerre-Nielsen, adm. direktør i Finansiel Stabilitet, erkendt, at afgørelsen i EIK Bank-sagen giver anledning til overvejelser.

"Nu har vi kun haft knap fire timer til at læse den (dommen i EIK Bank-sagen red.), men det er klart, at den giver anledning til nogle overvejelser. Hvad de overvejelser ender ud i, skal drøftes grundigt," lød det fra Henrik Bjerre-Nielsen kort efter domsafsigelsen.

Han tror først, at Finansiel Stabilitet vil være klar med en ny melding efter sommerferien.

Ifølge Mona Juul kalder sagerne dog også på en evaluering udefra.

"Det gør det. Fordi jeg kan også læse mig til, at de jo selv er ærgerlige over det, og det er da forståeligt. Men typisk vil det være smartere at få nogle andre til lige at kigge en over skulderen. Sådan vil det også være, hvis vi andre blev ved med at mose på med noget, vi ikke fik noget resultat ud af," siger Mona Juul. 

Må ikke presses til at føre sager

Også hos Dansk Folkeparti giver de tabte sager anledning til løftede øjenbryn.

"Mit håb og formodning er, at når man rejser de her sager, så er det, fordi man har en begrundet formodning om, at man har en sag, og at man også kan fremføre dem med dokumentation. Hvis ikke der er det, så er det, fordi man rejser sagerne, fordi man har en formodning om, at der er et politisk pres for, at man bare skal signalere, at man vil rejse sager for at lukke et tryk fra de politiske systemer, ministerier og så videre," siger Hans Kristian Skibby, der er erhvervsordfører i Dansk Folkeparti.

"Det sidste skulle jo gerne ikke være tilfældet. Det er vigtigt, at når vi kaster så mange penge ud i de her sager, at man er på så højt et niveau, at man vurderer, at der er en sag, og at man har muligheden for at føre den til domsfældelse," tilføjer han.

Vigtigt for retssikkerheden

I Socialdemokratiet er partiets erhvervsordfører, Orla Hav, dog forsigtig med at fælde dom over indsatsen fra Finansiel Stabilitets side.

"Jeg er bange for, at det ikke er muligt at give sådan en generel regel omkring det. Jeg tror meget, det må afhænge af den konkrete situation omkring hver enkelt sag," siger Orla Hav.

Hvad tænker du generelt om, hvor meget held Finansiel Stabilitet har haft til at kradse de her penge ind indtil videre?

"Jeg har ikke nogen sammentælling på, hvad det er blevet til, men under alle omstændigheder er det jo vigtigt for retsbevidstheden, at der sker en opfølgning på det, der er sket," siger Orla Hav.

Så retfærdighedsspørgsmålet vejer tungere end det økonomiske spørgsmål?

"Ja, der sidder jo nogle, som har været godt og grundigt i vridemaskinen og har tabt penge. De har jo en berettiget forventning om, at der i hvert fald ikke er foregået noget kriminelt," siger Orla Hav.

Hvad synes du, at Finansiel Stabilitet skal gøre i kølvandet på, at de nu har tabt en række sager?

"Jeg tror ikke, at jeg har patentsvaret på, hvad det er, de skal gøre. De skal løfte den opgave, som samfundet med rimelighed kan forvente af dem, og det er vigtigt af hensyn til retssikkerheden også på det her lidt tricky område," siger Orla Hav.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også