Morten Østergaard trækker sig som formand for De Radikale

Morten Østergaard stopper som formand for partiet, efter at han har krænket sin partifælle Lotte Rod. Afløser er på plads. Lotte Rod understreger, det ikke længere er det, der skete, som er problemet, men håndteringen af sagen.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
AF RITZAU & REDAKTIONEN

Morten Østergaard trækker sig som politisk leder for De Radikale og bliver afløst af Sofie Carsten Nielsen.

Det meddeler han onsdag efter et seks en halv time langt gruppemøde i Den Sorte Diamant, der begyndte i formiddag.

Årsagen er, at Morten Østergaard for en del år siden krænkede partifællen Lotte Rod.

"Jeg har svigtet i sagen om Lotte Rod. Jeg har sådan set ikke svigtet Lotte. Fordi det var mig, hvis hånd hun fjernede for næsten et årti siden fra sit lår. Jeg har svigtet min gruppes tillid."

"Jeg har svigtet mit parti og dermed også offentligheden, fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men at jeg også nødt til at være åben om, at det var mig," siger Morten Østergaard, der dog understreger, han ikke forlader politik, men bliver i folketingsgruppen.

Rod: Der er behov for en kulturændring

Morten Østergaard, der i 2014 afløste Margrethe Vestager som politisk leder, bliver afløst af Sofie Carsten Nielsen, der hidtil har været næstformand og politisk ordfører.

I et opslag på sin Facebook-profil oplyser Lotte Rod selv, at hun er ked af, at sagen er endt, som den er. Men at der er behov for en kulturændring i partiet.

"Morten har sagt undskyld til mig, og jeg har tilgivet ham. Det er ikke længere det, der skete, der er problemet, det er håndteringen. Jeg er ked af, at det er endt her, fordi jeg holder af Morten. Det var ikke min mening. Det vigtige for mig er, at vi får en kulturændring. Ikke kun i mit parti - men i alle partier og alle andre steder," skriver partifællen på Facebook.

Møde tog en drejning

Sofie Carsten Nielsen er valgt til ny formand af folketingsgruppen med stemmerne 12-4 efter et kampvalg mod tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

De Radikale skulle klokken 11.30 have indledt et gruppemøde på Christiansborg. Mødet blev imidlertid flyttet til Den Sorte Diamant, hvor det altså varede i omkring seks en halv time.

De Radikale diskuterede, hvordan partiet skulle håndtere en sag om sexisme internt i partiet.

Folketingsmedlem Lotte Rod (R) stod i september frem og fortalte, at hun både i sin tid i Radikal Ungdom og som folketingsmedlem er blevet udsat for sexisme. Hun blev valgt ind i Folketinget i 2011.

De Radikale har i den seneste tid tordnet mod sexisme. Blandt andet da partiets ligestillingsordfører, Samira Nawa, sagde, at Jeppe Kofod (S) ikke burde være blevet udnævnt som udenrigsminister sidste år.

Det skyldes hans sag fra 2008, hvor han som dengang 34-årig havde sex med en dengang 15-årig pige ved et arrangement i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også