Myndigheder blev advaret om smittespredning i en måned

Myndighederne blev i begyndelsne af september advaret om smittespredningen på minkfarme, og at flere tiltag ikke virkede efter hensigten. Først en måned senere blev hele besætninger slået ned, og det vækker kritik.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er gået tæt på en måned, fra myndighederne blev gjort opmærksom på, at tiltag for at bremse spredning af coronavirus blandt mink ikke virkede efter hensigten, til man begyndte at slå hele besætninger ned.

Det skriver Berlingske på baggrund af en ekspertudrening, som mediet har fået aktindsigt i.

Her fremgår det, at både Københavns Universitet og Statens Serum Institut allerede 4. september i en udredning til Fødevarestyrelsen konstaterede, at der var grund til bekymring.

"Desuden kan det konkluderes, at de smitteforebyggende tiltag, der sigter mod at forhindre farmene i at blive smittet, ikke har haft den ønskede effekt," hedder det undervejs i udredningen ifølge Berlingske, mens en lignende melding bliver gentaget 18. september omhandlende minkfarme i Nordjylland.

27 dage senere erkender fødevareminister Mogens Jensen (S), at flere tiltag ikke har vist sig at være tilstrækkelige, hvorefter man begynder at slå besætninger ned. Det vækker kritik fra bl.a. Enhedslisten, der ikke mener, at det vidner om en "ansvarlig håndtering af den alvorlige trussel, der har stået klar i længere tid," skriver mediet.

Ifølge Berlingske har det ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra fødevareministeren, der dog i DR's Debatten torsdag aften har understreget, at man gennem hele forløbet har handlet efter råd fra sundhedsmyndigheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også