PolicyWatch

Mette Frederiksen håber på styrket klimasamarbejde med USA

Valget af Biden kan give et styrket samarbejde i klimakampen og på det sikkerhedspolitiske, siger Frederiksen.

Foto: LISELOTTE SABROE

Statsminister Mette Frederiksen (S) håber på et styrket samarbejde omkring klimaet mellem Danmark og USA.

Det siger hun foran Marienborg søndag, dagen efter at det står klart, at Joe Biden bliver ny amerikansk præsident.

"Et af de steder, hvor vi oplagt kan se et styrket samarbejde er på klimaområdet."

"Vi er førende på en række af de områder, som Biden har peget på bliver nødvendigt, for at USA kan omstille sig i forhold til klimakrisen. Så jeg imødeser et tæt samarbejde på klimaområdet," siger Mette Frederiksen.

Udover klimaet er det særligt det sikkerhedspolitiske område, som Mette Frederiksen tror, Joe Biden kan styrke samarbejdet omkring.

"På det sikkerhedspolitiske er USA vores vigtigste allierede, uanset hvem der er præsident. Her imødeser jeg også et tæt samarbejde for eksempel omkring det arktiske område."

Det er første gang Mette Frederiksen kommenterer valget af Joe Biden, siden Statsministeriet lørdag lagde en lykønskning op på Twitter fra statsministeren.

Den hilsen gentog hun igen søndag.

"Vi vil gerne fra dansk side endnu en gang ønske stort tillykke til den valgte nye amerikanske præsident, Joe Biden. Vi glæder os til samarbejdet. Det får vi brug for og har brug for."

Statsministeren understregede, at Danmark og USA har et tæt forhold både politisk og når det kommer til handel.

Under præsident Donald Trump har der været en række diplomatisk kurrer på tråden. Donald Trump ytrede ønske om at købe Grønland, aflyste et statsbesøg, da det blev afvist af Mette Frederiksen og kaldte hendes kommentar for ulækker.

"Jeg synes ikke, der blev slået skår i samarbejdet. Det var dramatiske dage, og der føg ord gennem luften."

"Men vi fik genetableret samarbejdet meget hurtigt. Få timer efter havde jeg min første samtale med Donald Trump og bagefter stod ordene anderledes. Der skal meget mere til at splitte Danmark og USA end ord," siger Mette Frederiksen og fortsætter:

"Grundlæggende har Danmark et godt forhold til USA, lige meget hvad præsidenten hedder, eller hvilket parti han kommer fra. Det har vi vist over årtier og generationer."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier