Folketinget skal undersøge oprettelse af forfatningsråd

Et stort flertal i Folketinget er klar til at se på, om Danmark skal have et forfatningsråd.
"Det skal ikke være regeringen selv, der vurderer, om love er i strid med grundloven," siger Morten Messerschmidt. | Foto: Jens Dresling
"Det skal ikke være regeringen selv, der vurderer, om love er i strid med grundloven," siger Morten Messerschmidt. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Folketinget og regeringen vil se på og diskutere, om Danmark skal have et forfatningsråd. Det skal kunne spørges til råds om, hvorvidt lovgivning er i strid med grundloven eller ej. Et nyt råd skal altså give en vurdering, der er uafhængig af embedsmænd og regering.

Det står klart tirsdag i Folketingssalen. Her har Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, fremført et beslutningsforslag om at undersøge mulighederne for mere parlamentarisk kontrol.

Forslaget er - ifølge Morten Messerschmidt - støttet af et stort flertal i Folketinget.

"Det skal ikke være regeringen selv, der vurderer, om love er i strid med grundloven."

"Jeg håber, at debatten vil vise, at der er positiv indstilling til at håndhæve det gamle retsprincip, som jeg med formandens tilladelse vil citere på sit originalsprog fra romerretten: Nemo judex in causa sua."

"Altså at ingen skal være dommer i egen sag," siger Morten Messerschmidt i Folketingssalen.

Dansk Folkeparti har foreslået et forfatningsråd efter svensk model. Det vil betyde, at medlemmer af Højesteret kan vurdere, om love er i strid med Grundloven.

Et kvalificeret mindretal i Folketinget skal samtidig kunne kræve, at lovgivning skal forbi forfatningsrådet.

Beslutningsforslaget er ikke ensbetydende med, at et flertal i Folketinget nu er parat til at oprette et forfatningsråd. Det betyder blot, at de er klar til at se på muligheden.

"Vi er ikke i udgangspunkt tilhængere af et forfatningsråd. Men vi er klar til at se på det."

"Demokratiet er ikke en statisk størrelse, men bevæger sig over tid. Derfor er vi klar til at se på det arbejde, der er i gang med nye undersøgelsesformer, og om vi kan finde inspiration i udlandet," siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, støtter forslaget. Han ser med milde øjne på et forfatningsråd eller noget tilsvarende.

"Det er i sandhed et nyt år, når Dansk Folkeparti starter med at foreslå svenske tilstande."

"Der er oplagt, at Folketinget løbende overvejer mulighederne for parlamentarisk kontrol. Her er det oplagt, at Folketinget får mulighed for uafhængig vurdering og bistand af spørgsmål om grundloven," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu