Nye aftaler kan redde lidt af dansk millioneksport

Fugleinfluenza har presset dansk fjerkræeksport, men regionale aftaler kan åbne for lidt af eksporten.
Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix

Dansk udbrud af fugleinfluenza presser eksport for 370 mio. kr., fordi 12 markeder uden for Europa er lukket ned for import af dansk kød.

Nye aftaler med fem af de 12 lande øger dog optimismen hos den danske fjerkræbranche, idet landene i så fald kan aftage produkter fra danske områder uden sygdom. Det skriver Landbrugsavisen.

"Regionaliseringsaftalerne skal forhandles hver gang, der sker et udbrud i Danmark. Og hver gang gælder det om at være hurtig og sikre, at zonen eller regionen bliver så lille som muligt, for at sikre, at der ikke lukkes ned for hele eksporten," siger Stig Munck Larsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, til Landbrugsavisen.

Det er blandt andet store lande som Sydkorea og Sydafrika, der blandt de største danske markeder uden for de europæiske grænser.

Fredag blev der fundet fugleinfluenza i en bornholmsk hobbybesætning. Det var det femte udbrud herhjemme siden efteråret 2020.

I de første ni måneder af 2019 eksporterede Danmark fjerkrækød for 2,4 mia. kr. Markederne inden for EU's grænser aftog mere end 84 pct. svarende til godt 2 mia. kr.

Da et lignende udbrud af fugleinfluenza fandt sted i Danmark i 2016, medførte det et indtjeningstab for branchen på 100 mio. kr.

Fjerkræhold på Bornholm ramt af fugleinfluenza

Danpos ejer forventer at runde milliard-milepæl efter coronaår

Coronafølsomme Danpo trækker salget ned for kyllingekoncern  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også