Sundhedsstyrelsen fastholder AstraZeneca-pause

Brugen af AstraZeneca-vaccinen er fortsat i bero indtil næste uge, mens myndighederne vurderer dens sikkerhed.
Søren Brostrøm fastholder to ugers pause i brug af Astrazeneca-vaccinen. | Foto: Jens Dresling
Søren Brostrøm fastholder to ugers pause i brug af Astrazeneca-vaccinen. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Sundhedsstyrelsen holder fast i den to ugers pause, som AstraZeneca-vaccinen er i, og som udløber torsdag i næste uge. Det oplyser direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fredag på et pressemøde.

"Vi gør det ud fra et forsigtighedsprincip. Det er vores vurdering, at vi er nødt til at grave yderligere ned i sagen, fordi vi er nødt til at forstå bivirkningerne bedre, og hvorfor unge og raske mennesker bliver ramt," siger han.

Vaccinen fra AstraZeneca er blevet sat i forbindelse med en række blodpropper med usædvanlige symptomer.

"Det er et helt usædvanligt billede, og en mulig forklaring er immunresponsen (ved vaccinen, red.)," siger Søren Brostrøm.

I løbet af fredag blev det diskuteret politisk, om folk, der var nervøse for bivirkningerne, skulle kunne vælge at få en anden vaccine end den fra AstraZeneca.

Søren Brostrøm siger på pressemødet, at Sundhedsstyrelsen endnu ikke har taget stilling til, om folk, der skal vaccineres, kan fravælge vaccinen uden at komme bagest i vaccinekøen.

Han siger også, at han stadig forventer en vaccineindsats i raskt tempo - især hvis man kan genoptage vaccinationerne med AstraZeneca.

"Vores vaccine står trygt og godt i køleskabet," siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen vil torsdag i næste uge komme med en ny udmelding om, hvorvidt den vil genoptage vaccinationsprogrammet med AstraZeneca-vaccinen.

Brostrøm fortæller på pressemødet, at styrelsen her vil oplyse, hvorvidt man helt vil stoppe med at bruge vaccinen, fortsætte brugen af vaccinen på normal vis, eller om man vil fortsætte med vaccinen under bestemte betingelser.

Det kan for eksempel være, at man vil fortsætte med at bruge vaccinen, men kun for bestemte aldersgrupper. Det kan også være, at man laver en særlig overvågning af dem, der får vaccinen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også