It-rådet: Konsulentbesparelser skaber problemer for offentlige it-projekter

Statslige myndigheder oplever at være udfordrede af regeringens målsætning om at spare på konsulentregninger i det offentlige, skriver Statens It-råd i statusrapporten for 2020.
Et af statsminister Mette Frederiksens (S) valgløfter i 2019 var, at der skulle spares tre mia. kr. på konsulentregninger i det offentlige. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Et af statsminister Mette Frederiksens (S) valgløfter i 2019 var, at der skulle spares tre mia. kr. på konsulentregninger i det offentlige. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringens mål om konsulentbesparelser giver ifølge flere myndigheder problemer med at gemmeføre statslige it-projekter.

Det skriver Statens It-råd i den netop offentliggjorte halvårlige rapport, hvor rådet gør status over offentlige it-projekter og systemer.

"It-rådet oplever, at flere myndigheder giver udtryk for, at de aktuelle konsulentbesparelser giver udfordringer med at gennemføre it-projekter og realisere planerne for systemporteføljerne," skriver rådet i rapporten.

Socialdemokratiet gik til valg på at spare tre mia. kr. på konsulentregninger i staten, hvilket allerede har ramt it-konsulenthusene.

Rådet skriver, at digitale projekter i det offentlige ofte udføres af eksterne leverandører, og at myndighederne derfor har et stort behov for private leverandørers kompetencer, når it-projekter skal gennemføres.

"Hos nogle myndigheder er behovet så udtalt, at de er blevet for afhængige af private leverandører," lyder det i rapporten.

Derfor kræver det ansættelse af medarbejdere med flere digitale kompetencer i det offentlige, hvis de danske myndigheder skal løse flere opgaver selv.

Der er allerede gang i initiativer til at imødekomme udfordringerne blandt andet med lederkurser i det offentlige, anerkender rådet.

"Men det er ikke kun digitale generalistkompetencer, der er brug for. Det er også it-special kompetencer, og det er meget efterspurgte og højtlønnede kompetencer i alle sektorer, hvilket gør dem vanskelige for myndighederne at rekruttere i tilstrækkeligt omfang," står der i rapporten.

Brancheorganisationen ITB har tidligere udtrykt sin bekymring over den politiske målsætning, som vil ramme organisationens medlemmer - virksomhederne - men ITB mener også, at det vil være kritisk for staten at skære ned på konsulenterne. Chefkonsulent Martin Jensen Buch kalder det i en skriftlig kommentar "farligt" "bare blindt at følge konsulentbesparelsesvejen".

"Rapporten viser om noget, at vi skal til at opprioritere konsulentområdet igen, hvis ikke det skal få alvorlige konsekvenser for vores digitale ambitioner og den velfærd, som det offentlige gerne vil levere til borgerne," skriver han.

Rådets udmelding flugter med professor og ph.d. på CBS's afdeling for digitalisering Kim Normann Andersens vurdering til ITWatch i efteråret, hvor der blev fremlagt planer for yderligere konsulentbesparelser. Han forklarede, at eksterne konsulenter spiller en væsentlig rolle i mange stadier af offentlige it-projekter.

"Eksterne konsulenter har en stor rolle og også en kritisk rolle i forhold til at definere formålet med det enkelte it-projekt, i udbudsprocessen, udviklingen, implementeringen og evalueringen af it-projekter," sagde han.

"Det, de leverer, er noget, man gerne vil have mere af, så hvis det forsvinder, skal det tilvejebringes på en anden måde, for man kan ikke leve uden det. Det bliver spændende at se, om det kan leveres. Det kalder på et strategisk modsvar – altså hvordan ser it-projektstyringen ud med færre eksterne konsulenttimer? "

Finansministeren vil teste sikkerheden med Nemkonto yderligere

Sådan kommer coronapas-appen til at se ud  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også