PolicyWatch

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

Et ekspertpanel skal nu give politikerne i Folketingets Transportudvalg indsigt i konsekvenserne ved at vedtage Lynetteholm efter pres fra projektets modstandere.

Foto: Annika Byrde

Lovforslaget om at anlægge den kunstige ø Lynetteholm ved indsejlingen til Københavns Havn skal nu sættes under eksperts lup og fremlægges for politikerne.

Det skriver TV 2 Lorry.

Et panel af eksperter skal således give deres bemærkninger til konsekvenserne af det enorme projekt til politikerne i Transportudvalget, der i denne måned behandler lovforslaget, der vil give tilladelse til at bygge Lynetteholm.

Det sker, efter projektets modstandere fra Enhedslisten og Alternativet har haft held med at få en såkaldt eksperthøring indført i udvalgets arbejde med lovforslaget.

"Folketingsmedlemmer er jo bare lægmænd. Derfor synes vi, det er helt oplagt at få eksperter til at forklare, hvad der er op og ned i komplekse sager," siger Enhedslistens transportordfører, Rasmus Vestergaard Madsen til TV 2 Lorry.

"Lynetteholm har så mange konsekvenser, og dem er vi nødt til at få eksperter til at klarlægge ordentligt for os. For eksempel hvad der sker, hvis vi hælder 80 millioner tons jord i en naturperle som Øresund, eller hvad 720 lastbiler gennem byen dagligt betyder for partikelforurening, trafiksikkerhed og støj," siger Torsten Gejl, transportordfører for Alternativet.

En eksperthøring er en slags konference, hvor udvalget inviterer eksperter, interesseorganisationer eller andre med en særlig indsigt til at komme og fortælle om deres synspunkter og viden om et bestemt emne.

Det kan for eksempel handle om konsekvenserne af et konkret lovforslag, som udvalget ønsker at få belyst.

Og netop disse konsekvenser vil de to transportordførere forsøge at få eksperterne til at fremlægge på en måde, der kan få kollegaerne i udvalget til at genoverveje planerne om en ny bydel på 2,8 kvadratkilometer i Øresund.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) står bag lovforslaget om at anlægge Lynetteholm. Han hilser eksperthøringen velkommen:

"Lynetteholmen er et stort projekt, hvor der selvfølgelig er mange elementer at forholde sig til i beslutningsprocessen, og min holdning er, at vi skal have så stor åbenhed som overhovedet muligt. Jeg hilser i den forbindelse selvfølgelig også den kommende eksperthøring velkommen og ser frem til at få eksperternes synspunkter fremlagt," skriver Benny Engelbrecht i et skriftligt citat til TV 2 Lorry.

Ministeren understreger, at han mener, det er vigtigt, at relevante kilder bliver hørt, så politikerne på Christiansborg kan tage træffe beslutninger på et oplyst grundlag.

"Jeg er åben over for at lytte til eksperternes synspunkter og input og i den forbindelse selvfølgelig også over for at tilpasse lovforslaget, hvis der er et politisk flertal herfor," skriver Benny Engelbrecht.

Foruden eksperthøringen har transportministeren nu inviteret transportordførerne fra Enhedslisten og Alternativet til en teknisk gennemgang af Lynetteholm på mandag - "netop for at sikre, at beslutningerne sker på et oplyst grundlag", lyder det fra ministeren.

Enhedslisten og Alternativet står indtil videre alene som modstandere af Lynetteholm, der har opbakning fra et bredt flertal.

Alligevel håber to partiers transportordførere, at eksperternes ufiltrerede inputs kan få de andre partier til at skifte mening.

"Jeg håber helt overordnet set, at eksperthøringen får den betydning, at man lægger lovforslaget i bero. Når det er så stort et projekt og berør så mange over så mange år, så kræver det meget grundigere undersøgelse og mere borgerinddragelse," siger Rasmus Vestergaard Madsen (EL).

De nærmere detaljer om eksperthøringen er endnu ikke fastlagt, da det først blev vedtaget tirsdag at indføre denne. Høringen ventes dog at finde sted i slutningen af næste uge og vil foregå som en offentlig høring.

Lovforslaget om at anlægge Lynetteholm er efter at være blevet førstebehandlet i starten af maj nu i udvalgsbehandling. Anden- og tredjebehandling af forslaget ventes at finde sted i starten af juni måned, inden opførelsen af Lynetteholm kan vedtages endeligt inden sommerferien.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV2 Lorry.)

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier