PolicyWatch

Professorer og politikere åbner for krav om ID-validering på sociale medier

Både professorer og politikere blå og rød blok åbner nu for at lovgive om ID-validering, hvis man vil ytre sig eller oprette profiler på sociale medier, skriver Berlingske.

Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP / AFP

Med en stadigt hårdere tone på sociale medier som Facebook kan tiden være inde til at lovgive om krav til ID-validering, hvis man vil have en profil på de sociale medieplatforme.

Sådan lyder meldingen fra en lang række juridiske professorer til Berlingske ovenpå en nyligt udgivet undersøgelse fra Djøfs såkaldte jurapanel, som bl.a. har spurgt til hvorvidt lovgivningen bør sikre, at digitale platforme kræver ID af deres brugere.

I undersøgelsen erklærer 64 pct. af de adspurgte juraeksperter sig enten "helt enig" eller "overvejende enig" i, at lovgivningen skal kræve, at udbyderne kræver ID fra deres brugere – hvilket ifølge formand for jurapanelet og professor i forfatnings- og menneskeret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, er et "særdeles markant" resultat.

"Den store opbakning til et ganske opsigtsvækkende tiltag skyldes formentlig, at for mange i dag skriver mange grimme ting under dække af anonymitet. Ting, de ikke ville have lyst til at skrive, hvis de vidste, at man fra myndighedernes side meget let kunne finde frem til deres identitet. På den måde vil det ligge godt i tråd med den formelle ytringsfrihed og tanken om, at du ytrer dig under ansvar, som der står i Grundloven," siger Jens Elo Rytter til avisen, hvor han samtidig gør det klart, at han støtter ID-validering af brugere på sociale medier, omend det dog primært skal være udbydere, der skal sidde med alle oplysninger, som f.eks. adresser.

Han møder opbakning fra bl.a. De Radikale, Venstre og juraprofessorer fra flere af landets universiteter.

(Denne artikel blev leveret af vores søstermedie MediaWatch.)

Lovændring på vej vil lægge mere ansvar på techgiganterne 

Mere fra PolicyWatch

Hvert tredje nyudlån vil blive ramt af Risikorådets forslag

Særligt de yngre boligkøbere vil mærke effekten, hvis Det Systemiske Risikoråds anbefaling om at begrænse afdragsfrie lån bliver gennemført. Rådet forventer, at forslaget "kun i begrænset omfang" vil påvirke prisudviklingen på boligmarkedet.

De Linde-højhus på Aarhus Havn sikret politisk flertal

Borgmesterpartiet i Aarhus stemmer ja til et 139 meter højhus på Mindet på tirsdagens byrådsmøde, og dermed er der flertal for projektet, som også har støtte fra V og K. Enhedslisten og SF stemmer imod projektet som Olav de Linde står bag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier