Stormrådet: Malik har betydet stormflod fire steder

Fire steder i landet har weekendens storm resulteret i stormflod. Det har stormrådet afgjort, og de skaderamte i disse områder kan dermed øge erstatning for skader på bygninger eller løsøre som følge af stormfloden.
Stormen Malik pressede store vandmængder ned iRoskilde Fjord, der er et af de områder, der i følge Stormrådet er ramt af stormflod.
Stormen Malik pressede store vandmængder ned iRoskilde Fjord, der er et af de områder, der i følge Stormrådet er ramt af stormflod.

Bor man i områderne mellem Juelsminde Havn og Kolding Havn, Bogense Havn og Assens Havn, Kerteminde Havn og Fåborg Havn samt mellem Hornbæk og Havnebyen på Sjællands Odde, inklusive Roskilde Fjord og Isefjord er der mulighed for at søge erstatning for oversvømmelsesskader udløst af stormen Maliks hærgen i weekenden.

Det har stormrådet netop afgjort. Stormrådet har otte medlemmer, der administrerer lovgivningen om tre typer naturkatastrofer: stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer og stormfald.

Stormrådets afgørelse betyder, at skaderamte i de udpegede områder har mulighed for at søge om erstatning for skader på bygninger eller løsøre, der er opstået som følge af de oversvømmelser, som stormfloden har medført.

Det er forsikringsselskaberne, der modtager og behandler anmeldelser af stormflodsskader og afgør, om der skal udbetales erstatning i den enkelte sag. Senest 1. april skal ramte melde skaderne som følge af stomrflod til det forsikringsselskab, hvor man i forvejen har sin brandforsikring.

Hos brancheorganisationen F&P ser man stormfloden som et akut behov for klimatilpasning.

"Situationen understreger, at klimahandling er nødvendig. Vi har foreslået, at regeringen og Folketinget får sat turbo på at få skabt en national og prioriteret klimahandlingsplan med penge på finansloven til en klimatilpasningsfond for at sikre finansiering og initiativer på tværs af kommunerne," udtaler Pia Holm Steffensen, underdirektør i F&P, i en pressemeddelelse.

Ifølge data indsamlet af F&P var der ved middagstid mandag indberettet 7.000 skader fordelt over hele landet.

"Stormen Malik er endnu et vink med en vognstand. Klimatilpasning bør have en helt anden prioritet, end vi har været vant til tidligere. Der er brug for, at alle kræfter sættes ind på at udpege og gennemføre de bedste værn mod ekstreme vejrbegivenheder. Vi skal ikke vente på, at skaderne sker, men forebygge i tide. Vi ser det som et overordnet samfundsmæssigt mål, at færrest mulige skal rammes af fremtidens uvejr. Det gælder, både når det drejer sig om stormflodsskader – oversvømmelser fra hav, fjord m.m. – som i dag dækkes af en offentlig skadefond - og de oversvømmelsesskader som følge af nedbør og skybrud, som er dækket af forsikringsselskaberne," udtaler Pia Holm Steffensen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også