PolicyWatch

Ifølge gasdistributører kan europæisk brintnet skabe en million arbejdspladser

Det transeuropæiske brintsamarbejde Ready4H2 vurderer, at et europæisk brintnet kan skabe op til en mio. arbejdspladser samtidig med, at kontinentet gøres uafhængig af import af fossil energi fra eksempelvis Rusland.

Ruslands invasion af Ukraine har gjort spørgsmålet om, hvad der skal gøres med det europæiske gasnet, højaktuelt. | Foto: INA FASSBENDER/AFP / AFP

Da russiske kampvogne rullede indover den ukrainske grænse 24. februar, gik europæisk historie ind i en ny fase, hvor politiske sandheder er blevet vendt på hovedet.

Eksempelvis gjorde den tyske kansler Olaf Scholz 27. februar op med doktrinen om handel durch wandel, forandring gennem handel, som har gennemsyret tysk politik siden murens fald, da han varslede markant militær oprustning og store investeringer i vedvarende energi. Alt sammen i et forsøg på at gøre sig uafhængig af russisk energi.

Manifestationen af den nuværende afhængighed er gasnettet, hvor 40 pct. af naturgassen i 2021 stammede fra Rusland. Spørgsmålet er dog, hvad alternativet er.

Ifølge den transeuropæiske sammenslutning af gasdistributører Ready4H2 vil en transformation af det eksisterende metangasnet til brint frem mod 2050 kunne skabe en gasforsyning med høj forsyningssikkerhed, store CO2-reduktioner, en million arbejdspladser og ikke mindst mindre afhængighed af eksempelvis Rusland.

”Hvis Europa får et bredt forgrenet brintnet, har vi i kombination med biogassen samlet set en gasinfrastruktur, der kan understøtte hurtigt voksende andele af variabel vind- og solenergi samt håndtere store sæsonudsving i efterspørgslen. En infrastruktur, der kan levere en pålidelig forsyning af brint og biogas selv under de koldeste vintre, hvilket hjælper europæerne med at reducere afhængigheden af import af fossile brændstoffer,” siger strategi- og udviklingsdirektør i Evida og formand for Ready4H2 Peter Kristensen i en pressemeddelelse.


1 million arbejdspladser

Ready4H2 har det seneste halve år undersøgt mulighederne for at etablere et transeuropæisk brintnet, hvilket ifølge EU-Kommissionen kan være nøglen, der sikrer kontinentet energiuafhængighed.

Arbejdet er mundet ud i flere delrapporter, som bl.a. har konkluderet, at stort set hele det europæiske gasnet på distributionsniveau med mindre modifikationer kan omdannes til brinttransport. Man er ligeledes kommet frem til, at man kan spare op til 305 mia. kr. om året i den grønne omstilling, hvis man benytter eksisterende gasinfrastruktur til brinttransport frem for, hvis man udelukkende satser på elektrificering.

Nu er arbejdet endt med en konkret køreplan.

”Vi ser et potentiale ved brintovergangen i Europa. Med køreplanen fra Ready4H2 har vi identificeret en række konkrete tiltag, der på europæisk plan kan tages for at nå målet om at omstille fra gasdistribution til brintdistribution,” siger Peter Kristensen i meddelelsen.

Ifølge Ready4H2 vil et brintnet kunne resultere i op til en million europæiske arbejdspladser direkte og indirekte fordelt på 290.000 inden for grøn brintproduktion, 135.000 inden for drift og vedligeholdelse og 542.000 inden for elproduktion.

Ifølge Peter Kristensen kan de europæiske gasdistributører hjælpe med at indfri det potentiale ved at konvertere eksisterende metangasnet til brint samt bidrage med eksisterende infrastruktur til brintprojekter. Hvis det sker, kan Europa både gøres energiuafhængig og skubbe på den grønne omstilling.

”Vi ser allerede nu konturerne af et brintmarked i Danmark med behov for transport mellem de forskellige punkter. Rørført brintinfrastruktur kan sikre transport af decentrale produktioner af brint koblet med forbrug inden for tung vejtransport, flyfarten, skibs- og havneindustrien,” siger Peter Kristensen.

Transportbranchen ser gode takter i PTX-udspil – men savner flere konkrete tiltag

Professorer sår tvivl om klimagevinst ved biogas – kræver mere kontrol og flere krav

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier