PolicyWatch

Sygeplejestrejker kostede 238.000 arbejdsdage sidste år

Antallet af tabte arbejdsdage sidste år som følge af arbejdsnedlæggelser var det næsthøjeste i 10 år.

Foto: Marcus Emil Christensen

Siden lærerlockouten i 2013 har der været meget roligt på det danske arbejdsmarked. Antallet af tabte arbejdsdage som følge af strejker eller lockout har ligget under 30.000 årligt.

Det blev der imidlertid ændret på sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er sygeplejekonflikten, der får tallene for 2021 til at eksplodere.

Mens der i 2020 kun blev mistet 100 arbejdsdage i stat, region og kommuner ved arbejdskonflikter, steg tallet til 238.400 sidste år.

Selv om man fortsat på landets sygehuse kæmper med at komme af med ventelister og operationspukler som følge af strejkerne, synes konflikten trods alt mindre i et historisk perspektiv.

I 2013 kostede lærerkonflikten således mere end 900.000 tabte arbejdsdage. I 2008 betød en serie af strejker omkring overenskomstforhandlingerne i foråret, at blandt andet social- og sundhedspersonale, sygeplejersker og pædagoger sammenlagt nedlagde arbejdet i 1,9 millioner dage.

Endelig var der storkonflikten i 1998, hvor både overenskomstresultatet og det efterfølgende mæglingsforslag blev forkastet ved en urafstemning. Det førte til en generalstrejke, der varede 10 dage, inden Nyrup-regeringen greb ind. 450.000 privatansatte nedlagde dengang arbejdet. Sammenlagt røg der 3,2 millioner arbejdsdage på den konto.

Titusindvis af operationer udskudt - ventelister bliver større

Mere fra PolicyWatch

OECD i voldsom nedjustering af global vækstprognose

Den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation OECD hugger et stort stykke af sine vækstforventninger. Verdensøkonomien forventes nu kun at vokse med 3 pct. i år og 2,25 pct. næste år, og tallene kan godt blive lavere, anføres det. Tidligere var forventningerne oppe på 4,5 og 3,2 pct.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier