PolicyWatch

Hollandske optøjer: Politiet skød mod landmænd og traktorer

Hollandske landmænd fortsætter store demonstrationer og blokader i protest mod den stramme kvælstof-regulering. Tirsdag affyrede politiet flere gange skarpe skud under konfrontationer.

Den hollandske regeringsleder Mark Rutte har været under pres fra oppositionen for at gribe ind. Tirsdag blev tidligere mangeårig minister og politiker Johan Remke indsat som mediator mellem politikere og landmænd. | Foto: Bart Maat/AFP / ANP

Politiet måtte flere gange tirsdag aften affyre både advarsels og direkte skarpe skud mod landmands-demonstranter i Holland.

Dermed har de seneste ugers landmands-protester mod den stramme kvælstof-regulering i landet, der en et af verdens største landbrugseksporterende nationer, igen nået nye og faretruende højder. Flere tusinde landmænd er på gaderne i flere byer og har med hårde greb og store traktorer blokeret vigtig infrastruktur som havne, lufthavne og distributionscentre for fødevarer.

I Heerenveen ved afkørslen til motorvej A32 kom landmænd og politi tæt i clinch tirsdag aften, da en række demonstranter forsøgte at forcere en blokade, som politiet havde sat op for at blokere adgangen til motorvejen for de store traktorer.

En række demonstranter forsøgte endda at køre ind i politifolk og deres biler, hvilket medførte de skarpe skud fra politiet. Det beretter De Volksrant.

Ingen personer blev ramt ved konfrontationen, men en traktor blev ramt og tre personer arresteret.

Onsdag morgen melder De Volksrant, at landmænd protesterer ved Groningen-lufthavnen, og at det kan påvirke såvel ankomster som afgange. Myndighederne har allerede omdirigeret flytransporter med transplantations-organer, der skal til det nærliggende specialisthospital, så de flyver til en anden lufthavn, melder mediet.

De seneste dage har landmændene desuden blokeret distributionscentre for friske fødevarer, så en del af landets detailbutikker nu står med halvtomme hylder. På distributionscentrene er der desuden meldinger om skader for millliarder af kroner, melder branchemediet Melkvee.nl.

Hollænderne er verdens næststørste landbrugseksportør efter USA. Det forholdsvis store antal husdyr og den store brug af gødning samt trafik og byggeri i et tætbefolket land har ført til høje niveauer af drivhusgasudledninger.

I 2020 lød det fra regeringen, at husdyrproduktionen i hele landet skulle reduceres med 30 pct. for at mindske kvælstofforureningen. Regeringens mål, som der bl.a. protesteres mod, er at reducere de samlede kvælstofemissioner med 50 pct. inden 2030.

Oppositionspolitikere forsøger onsdag at få en

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier