Europæisk hedebølge kan udfordre gaslagrene til vinter

Omstilling af energisystemet er essentiel for at minimere de konsekvenser, der er ved ekstremt vejr, vurderer energiforsker.
Hedebølge får folk til at søge mod stranden, men det udfordrer også energiproduktionsværkerne, hvilket udfordrer muligheden for at fylde gaslagrene op inden vinter. | Foto: Emma Sejersen
Hedebølge får folk til at søge mod stranden, men det udfordrer også energiproduktionsværkerne, hvilket udfordrer muligheden for at fylde gaslagrene op inden vinter. | Foto: Emma Sejersen
MARKETWIRE

Energiproduktionen fra vindmøller, atomkraftværker, vandværker og solceller presses af det ekstremt varme europæiske vejr, og samtidig stiger behovet for energi til køling. Derfor advarer flere eksperter nu om, at det kan blive svært at få fyldt de europæiske gaslagre op til vintermånederne. Det skriver Børsen.

Blandt dem er IEA-energianalytiker Gergeley Molnar, der vurderer, at hedebølgen forværrer gassituationen, og at decideret mangel kan blive en realitet til vinter.

Vicedirektør hos Energistyrelsen Martin Hansen fortæller, at styrelsen er opmærksom på problematikken.

”Lige nu er der stadig gasforsyning til hele Europa, men hedebølgen og mindre gas fra Rusland betyder generelt, at der kan fyldes mindre gas på lagrene til brug for vinteren. Der er noget skæbne i det, da vi ikke kan spå om vejret. Men der er lang vej til, at vi står i en situation, hvor gaslagrene er brugt op,” siger han til Børsen.

Ifølge Jacob Østergaard, divisionschef og energiforsker hos DTU, bliver en omstilling af energisystemet essentiel for at minimere de konsekvenser, der er ved ekstremt vejr. Det kræver eksempelvis, at systemet bliver mere fleksibelt - både hvad angår energikilder og transport af energi.

Danfoss: Energieffektivitet er vejen frem i energikrisen

EU-lande prikker huller i aftale der skal sikre gas til vinter

Professor: Vi skal forvente fuldt gasstop - EU bør handle nu

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter