Ledigheden stiger: Flygtninge er ikke længere hele forklaringen

Antal af ledige steg i juli med 2800. Det er tredje måned i træk med flere ledige ifølge Danmarks Statistik, og den vil vokse hen over vinteren, lyder vurdering.
Ledigheden steg i juli, viser tal fra Danmarks Statistik. | Foto: Mathias Svold/ERH
Ledigheden steg i juli, viser tal fra Danmarks Statistik. | Foto: Mathias Svold/ERH
af ritzau

Der blev i juli for tredje måned i træk flere ledige, da antallet af ledige steg med 2800 personer. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen i ledigheden har blandt andet været forklaret med, at der kom ukrainske flygtninge til Danmark, som næsten med det samme blev erklæret jobparate. Dermed tæller de med i arbejdsløshedskøen. Men i juli steg antallet af ukrainske ledige med 200. Dermed er det langt fra nok til at forklare hele stigningen i ledigheden.

Ifølge Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen er der noget, der tyder på, ”at virksomhederne lige så stille er begyndt at finde fyresedlerne frem.”

Arbejdsløsheden er på 2,7 procent eller i alt 77.800 personer. Det er historisk set meget lavt. Samtidig har danske virksomheder ytret sig om problemer med at rekruttere de medarbejdere, som de ønsker.

Risiko for overophedning formindsket

Derfor kan det på sin vis være sundt nok for dansk økonomi som helhed, at puljen af ledige ikke tørrer helt ud, lyder analysen fra Søren Kristensen.

”Vi må nemlig konstatere, at risikoen for en overophedning af økonomien er ganske reel. Kombinationen af så lav arbejdsløshed og så høj inflation giver grobund for nogle uholdbart store lønstigninger. Det kan man ikke kalde det, vi ser i øjeblikket, hvor lønningerne på DA-området stiger med moderate 3,4 procent. Risikoen er heldigvis blevet mindre efter dagens tal,” skriver han i en analyse.

Ifølge Søren Kristensen og andre økonomer er det forventningen, at ledigheden vil vokse i den kommende tid.

”Vi forventer fortsat, at vi hen over efteråret og vinteren ser ind i en periode, hvor arbejdsløsheden vil stige yderligere. Ikke nødvendigvis dramatisk, men dog en stigning, som vil vise, at situationen på arbejdsmarkedet og i økonomien forandres betydeligt.”

Ledigheden stiger en smule for anden måned i træk

Større antal ukrainere er kommet i danske job

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter