L&F brød konkurrenceloven: Skal betale erstatning til omsætter

Sø- og Handelsretten giver medhold til transportør i årelang strid om avlsgrise.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

Det var en overtrædelse af konkurrenceloven, da omsætter af avlsgrise blev opsagt af Landbrug & Fødevarer.

Det har Sø- og Handelsretten mandag afgjort i en langvarig retssag mellem transportør og omsætter Holger Bøgebjerg Sørensen og interesseorganisationen.

Sagen handlede om, at Holger Bøgebjerg Sørensen blev opsagt som omsætter af danske avlsgrise, som led i dannelsen af en ny struktur for handel med og eksport af avlsdyr, kaldet Danavl, tilbage i 2016. 

L&F pålægges derfor at betale erstatning på 4 mio. kr. til Holger Bøgebjerg Sørensens selskab Stamina, fremgår det af en netop offentliggjort dom. Selskabet hed dengang Porc Ex Breeding.

Nu starter retssag: Tidligere omsætter kræver 200 millioner af L&F efter opsigelse

”Retten læggger til grund, at indtil det nye DanAvl-system var en realitet, var Landbrug & Fødevarer i henhold til konkurrencelovgivningen pligtig at have en omsætteraftale med Porc Ex Breeding A/S, medmindre der forelå særlige omstændigheder. Retten finder, at det forhold, at Porc Ex Breeding A/S ikke ville være agent i det nye DanAvl-system, som var begrundelsen for Landbrug & Fødevarers opsigelse af omsætteraftalen til udløb den 1. august 2016, ikke udgør en sådan særlig omstændighed, at der kunne ske opsigelse af aftalen, uden at det ville være i strid med konkurrencelovgivningen,” lyder det i dommen, der fortsætter:

”Det bemærkes herved, at denne begrundelse for opsigelsen har en sådan tilknytning til sagens konkurrenceretlige spørgsmål, herunder om udnyttelse af dominerende stilling, at det ikke kan anses for alene at være et aftaleretligt spørgsmål. Opsigelsen af omsætteraftalen til udløb den 1. august 2016 findes derfor at have været i strid med konkurrencelovgivningen.”

Erstatningen på 4 mio. kr. plus procesrenter siden 2016 er langt mindre end det beløb på 197 mio. kr. i erstatning, som Holger Bøgebjerg Sørensensens selskaber havde forlangt. 

Dommerne bemærker her, at man fastsætter erstatningen efter, hvad det daværende Porc Ex Breeding mistede i indtjening i perioden fra opsigelsen af omsætteraftalen i 2016 og frem til, at den nye Danavl-struktur var på plads i 2017. Her havde Holger Bøgebjerg Sørensens advokater forlangt, at erstatningen i stedet skulle have værdisat Porc-Ex Breedings virksomhed som udgangspunkt.

Stamina bliver dog dømt til at betale 1,627 mio. kr. i sagsomkostninger til L&F, fremgår det af dommernes afgørelse. 

”Stamina A/S har ikke fået medhold i sit synspunkt om, at Landbrug & Fødevarer havde til hensigt at overtage Porc Ex Breeding A/S’s virksomhed, hvilket var grundlaget for langt størstedelen af den nedlagte påstand, samt en meget væsentlig del af sagsforberedelsen,” lyder det i dommen.

Holger Bøgebjerg Sørensens selskab frikendes for de af L&F nedlagte krav om, at en række udtalelser skulle kendes ubeføjede. 

Blandt andet udtalelse om, at ”Landbrug & Fødevarer genindfører ulovlig monopoltilstand” havde organisationen forsøgt at få dømt Holger Bøgebjerg Sørensen for at have fremsat på sin hjemmeside i forbindelse med opsigelsen af omsætter-aftalen.

Derudover blev Stamina frikendt for at have overtrådt markedsføringsloven, som L&F’s advokater også havde forlangt.

AgriWatch arbejder på at få en kommentar fra parterne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter