Forsinkelse af CO2-rapport på landbruget vækker bekymring

Under al kritik, lyder det fra Greenpeace, mens tænketank er bekymret over ny ekstra opgave.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Udvidelsen og forsinkelsen af den såkaldte ekspertgruppes arbejde med anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget er under al kritik, lyder det fra Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, skov og natur i Greenpeace, til Berlingske.

Samtidig skal gruppen nu også se på, hvordan en mulig drivhusgasafgift for forbruget kan se ud, og det vækker bekymring hos Torsten Hasforth, cheføkonom i den grønne tænketank Concito, at der nu er to komplekse opgaver forude.

”Det giver bekymring for, om den ekstra opgave tager noget af energien ud af den i forvejen ret komplekse opgave for landbrugsproduktionen,” siger han til avisen.

Som AgriWatch tidligere har skrevet, så vil det være senest til efteråret, at ekspertgruppen for en grøn skattereform vil være klar med sin endelige rapport, der blandt andet skal komme med anbefalinger til en CO2 -afgift på landbruget.

Dermed kan ekspertgruppens endelige rapport blive forsinket et år i forhold til det, der blev meldt ud for et år siden, da ekspertgruppen kom med sin første delrapport.

Oprindeligt skulle ekspertgruppens arbejde have været færdiggjort sidste efterår. Men folketingsvalget og dannelsen af SVM-regeringen forsinkede det.

I oktober lød meldingen fra ekspertgruppens formand, professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet, at anbefalingerne i stedet ville komme i år.

I det oprindelige kommissorium for ekspertgruppen lød det, at ”den endelige afrapportering blandt andet skal vurdere fordele og ulemper ved henholdsvis en regulerings-, tilskuds- og afgiftsmodel på landbrugets ikke-energirelaterede udledninger samt belyse modeller for en mere ensartet CO2-regulering for alle resterende udledninger omfattet i Danmarks klimaopgørelse”.

I tillægskommissoriet, som blev offentliggjort fredag, er den eneste ændring, at regeringen anmoder ekspertgruppen om at ”analysere fordele og ulemper ved at lægge en CO2-afgift på slutforbruget”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter