Tørkeramte landmænd får politisk hjælp

Landbrugets tørketab opskrives ifølge netmediet Finans til seks milliarder kroner.
Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen kommer med en ny håndsrækning til landbruget på grund af tørken. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen kommer med en ny håndsrækning til landbruget på grund af tørken. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Den varme, tørre sommer har været dyr for dansk landbrug.

Opdaterede tal, som Landbrug & Fødevarer vil præsentere torsdag, viser ifølge netmediet Finans, at tørketabet løber op i seks milliarder kroner. Hidtil har meldingen lydt på et tab på 4,5 milliarder.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er klar med en håndsrækning.

"Vi ændrer nu en række regler, så landmændene får mulighed for at producere mere foder," siger han til Finans.

Derudover har han bedt Skatteministeriet regne på konsekvenserne af at udskyde landbrugets betalinger af moms og jordskatter. Det er et af de forslag, erhvervet selv har stillet tidligere på sommeren.

Et politisk flertal har tidligere blandt andet givet midlertidig mulighed for økologiske landmænd til at bruge mindre grovfoder, uden at de mister deres økologiske status.

Skattekroner kan komme i spil

Jakob Ellemann-Jensen udelukker ikke, at det kan blive nødvendigt at bruge skattekroner på at hjælpe landbruget.

"Mit grundsynspunkt er: Lad falde, hvad ej kan stå. Men situationen er ved at være så alvorlig, at det ikke længere "bare" handler om overlevelsen for den enkelte landmandsfamilie," siger han til Finans. 

"Skaderne på erhvervet kan blive så alvorlige, at det også kan få nationaløkonomiske konsekvenser, og i så fald kan jeg ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt med en økonomisk håndsrækning."

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, hilser ministerens håndsrækning velkommen.

Men han åbner, ifølge Finans for første gang, for at det kan blive nødvendigt med mere end regelændringer.

"Man kunne eksempelvis annullere den kommende betaling af jordskat. Vi må erkende, at tørketabene bare vokser og vokser," siger han til Finans.

"Samtidig ser vi flere nabolande arbejde med nationale støttepakker. Det nytter ikke, at vi bare kategorisk afviser at gå samme vej, for så taber hele erhvervet konkurrencekraft internationalt."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også