Efter droppet afgiftslettelse: Blå blok puster liv i afdød regel om lettere generationsskifter

Erhvervsminister Rasmus Jarlovs melding om, at regeringen ikke kan fjerne den sidste skat på virksomheders generationsskifte, har fået blå blok til at melde sig ind i kampen om at genindføre en ny version af den såkaldte formueskattekurs. Det vil i så fald gøre det nemmere for virksomheder at lave et generationsskifte.
Erhvervsordførerne Hans Kristian Skibby (DF) til venstre og Torsten Schack Pedersen (V) til højre er åbne for at genindføre en udgave af den såkaldte formueskattekurs til at værdiansætte virksomheder ved generationsskifter. | Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Erhvervsordførerne Hans Kristian Skibby (DF) til venstre og Torsten Schack Pedersen (V) til højre er åbne for at genindføre en udgave af den såkaldte formueskattekurs til at værdiansætte virksomheder ved generationsskifter. | Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Af Peter Søndergaard og Andreas Lønstrup

En tre år gammel debat om den såkaldte formueskattekurs er vakt til live igen. Det sker efter, at erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) tirsdag sagde til PolicyWatch, at regeringen ikke regner med at kunne fjerne arveafgiften for virksomheders generationsskifter i denne valgperiode.

Dermed står arveafgiften for virksomheder til at falde til 5 pct. frem mod 2020 som allerede aftalt, mens regeringen i sit regeringsgrundlag har skrevet, at man vil fjerne afgiften fuldstændig frem mod 2025.

Det er denne totale afskaffelse, der nu hænger i en tynd tråd, og derfor er flere politikere åbne for at diskutere en genindførelse af den såkaldte formueskattekurs.

"Fordelen ved den tidligere model var, at det var meget let at lave en skattemæssig korrekt værdiansættelse af virksomheder. Nu er den gamle formueskattekurs afskaffet. Men hvis man kunne finde en tilsvarende let måde at opgøre virksomhedernes skattemæssige værdi, så skal vi bestemt gå videre med det," siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

Formueskattekursen, der blev afskaffet af den daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) i februar 2015, blev brugt til at værdiansætte virksomheder i forbindelse med et generationsskifte. Det gjorde det let for virksomhederne at vide, hvad der skulle betales i afgift til staten, når en virksomhed skifter hænder fra én generation til den næste.

Venstre regeringspartnere Liberal Alliance og De Konservative er begge positive over for at genindføre formueskattekursen i en eller anden form.

"Det er klart, at hvis der er opbakning til det, så er vi helt klart tilhængere af det i Det Konservative Folkeparti. Det vil være et rigtigt godt skridt på vejen til at få reduceret generationsskifteskatten," siger De Konservatives finans, skatte- og erhvervsordfører, Anders Johansson, der bakkes op af finansordfører i LA, Joachim B. Olsen, der gerne vil have "en diskussion af" en genindførelse af formueskattekursen.

"Dybt beskæmmende"

Der er stadig vrede i blå blok over, at formueskattekursen blev afskaffet i 2015. Det skyldes blandt andet, at virksomhederne blev værdiansat relativt lavt med formueskattekursen, som dermed gav en lempeligere arvebeskatning. En mulighed der forsvandt, da formueskattekursen blev afskaffet.

"Det var dybt beskæmmende, da den daværende skatteminister uden videre ændrede formueskattekursen. Det gav dyrere arveomkostninger ved generationsskifter. Det kritiserede vi ganske højlydt. Nu er pengene indregnet i statsfinanserne, og det betyder, at en tilbagerulning koster penge. Det skal finansieres," siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, og fortsætter:

"Benny Engelbrechts ændring udhuler værdien af den sænkelse, som vi (i blå blok, red.) siden har lavet på generationsskiftebeskatningen."

DF'eren understreger, at hvis formueskattekursen skal genindføres, så er DF villige til at kigge på det, hvis altså regeringen kan finde finansieringen.

"Vi er ikke tilhængere af afskaffelsen af formueskattekursen. Men hvis den skal indføres igen, så skal det finansieres med danske kroner og ikke matadorpenge. Det må regeringen gerne komme med et forslag til."

Vil Dansk Folkeparti selv bringe det her med til finanslovforhandlingerne?

"Nej, det kunne vi ikke tænke os. Det står ikke øverst på vores agenda. Men hvis regeringen foreslår det, så er vi klar til at kigge på det," siger Hans Kristian Skibby.

Topsøe: Handler om retssikkerhed

Netop formueskattekursen har Jakob Haldor Topsøe, formand for ejerskabet bag Haldor Topsøe A/S, foreslået at genindføre, efter Rasmus Jarlov sagde til PolicyWatch, at det bliver svært at fjerne de sidste 5 procentpoint af arvebeskatningen for virksomheder.

"Lige nu står virksomhederne uden retssikkerhed, når de værdiansættes i forbindelse med generationsskiftet. Hvis regeringen vil styrke de små og mellemstore virksomheder, er det et godt sted at starte at få genindført retssikkerheden, men en total afskaffelse af generationsskifteskatten vil for alvor gavne vækst og innovation i hele landet," skrev Jakob Haldor Topsøe i en mail til PolicyWatch tirsdag.

Da Venstre overtog regeringsmagten i 2015 blev en genindførelse af formueskattekursen bragt på banen. Det skete i forbindelse med V-regeringens finanslovsudspil for 2016, der blev præsenteret i august 2015.

Her lagde daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) op til at genindføre formueskattekursen. Det ville koste statskassen 600 mio. kr.

Selvom hele blå blok var klar på at genindføre formueskattekursen dengang, var det ikke med, da finansloven blev præsenteret senere på efteråret. Til gengæld blev arvebeskatningen sænket for virksomheder fra 15 til 5 pct.

Hvis formuskattekursen skal genindføres i dag, kræver det dog ny finansirering, påpeger Torsten Schack Pedersen, da pengene er brugt på den generelle sænkelse af arvebeskatningen. Han er dog åben for at indføre en alternativ formueskattekurs.

"Vi har stadig det ønske at få afskaffet generationsskatten for familieejede virksomheder. Den bedste løsning er at få satsen sat ned fra 5 til 0 pct. Hvis det kan være mere forudsigeligt og give en bedre retssikkerhed, at vi finder en klar måde til at værdiansætte virksomhederne bedre end i dag, så vil jeg selvfølgelig gerne kigge på det. Men vi kan ikke bare genindføre formueskattekursen, fordi pengene er brugt til at sænke skattesatsen til 5 pct.," siger Venstre-ordføreren.

Torsten Schack Pedersen mener, at de videre drøftelser bør føres hos skatteminister Karsten Lauritzen i forbindelse med drøftelser om retssikkerhed.

Også lempelse for privat arv er droppet

Efter at PolicyWatch tirsdag kunne fortælle, at erhvervsminister Rasmus Jarlov har opgivet idéen om at fjerne de sidste 5 pct. i arvebeskatning for virksomheder i denne valgperiode, kom der nyheder ud om en anden arveafgift.

Det drejer sig om den afgift, som privatpersoner skal betale ved arv. Den har regeringen ønsket at sænke fra de nuværende 15 pct. i forbindelse med finansloven, der skal forhandles på plads her i efteråret.

Men skatteminister Karsten Lauritzen (V) bekræftede overfor Børsen tirsdag, at regeringen ikke vil foreslå en sænkelse af afgiften for private i forbindelse med det finanslovsudspil, der præsenteres torsdag i denne uge klokken 11.00.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også