PolicyWatch

Anders Samuelsen frygter for dansk frihandel efter Trumps WTO-trussel

Det vil være skidt med et USA-farvel til WTO, for dermed piller man ved liberal verdensorden, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) frygter, at det vil ramme dansk eksport, hvis USA trækker sig fra WTO. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trumps trussel i et tv-interview torsdag aften om at trække USA fra Verdenshandelsorganisationen (WTO) er meget bekymrende, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). 

"Vi begynder altså at pille ved kernen i den liberale og regelbaserede verdensorden. Hvis USA melder sig ud af WTO, risikerer vi at trække tæppet under hele det internationale frihandelssystem," siger udenrigsministeren.

I et interview med nyhedsbureauet Bloomberg News siger Donald Trump, at USA forlader WTO, "hvis de ikke opfører sig ordentligt". 

Præsidentens modstand og utilfredshed er ikke ny. Den har rod i en ubalance, siger han, i handlen med Kina - men også med EU.

WTO skal reformeres

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen er bekymret, men han er også enig med USA's præsident i dele af kritikken. 

"Europa er jo enig med USA i, at WTO skal reformeres. Vi skal se på kinesernes handelspraksis, og vi skal have adresseret de problemer, der er i Tvistbilæggelsessystemet," siger Anders Samuelsen. 

Tvistbilæggelsessystemet er en ordning under WTO til løsning af konflikter mellem medlemmerne. 

Den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, har tidligere sagt, at det var en fejl, at man i 2001 optog Kina i WTO.

Torsdagens melding fra Donald Trump bekymrer også hos Dansk Erhverv. I en skriftlig kommentar hæfter chefkonsulent Michael Bremerskov Jensen sig dog ved, at USA's præsident ikke uden videre kan træffe beslutningen. 

"Det ville være meget alvorligt, hvis USA forlod WTO. Internationalt handelssamarbejde er vigtigt for Danmark. Meget af vores økonomi afhænger af, at vi har bindende aftaler og frihandel med resten af verden," siger han. 

Chefkonsulenten peger desuden på, at princippet om konsensus har forhindret WTO i at gøre noget reelt ved Kinas manglende overholdelse af forpligtelser.

Mere fra PolicyWatch

Dansk minister vil have mere omfattende krav til soja-dokumentation

Mens EU er på vej om krav om satellit- og GPS-dokumentation på importeret soja at mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til AgriWatch.

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Total Energies har allerede annonceret – men udskudt – planer om at udvikle Valdemar Bo Syd og Halfdan Nord. Efter dem ligger også en række andre danske projekter klar i pipelinen, som analysehuset Rystad forventer investeringer i for flere milliarder kroner frem mod 2030.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier