DF ønsker dyrere cigaretter samt billigere slik og chokolade på finansloven

Når Dansk Folkeparti torsdag går til nye finanslovforhandlinger med regeringen, er det med et ønske om at hæve afgiften på cigaretter. Til gengæld skal afgiften på slik og chokolade sættes ned.
Finansordfører René Christensen (DF) skal torsdag til finanslovforhandlinger med regeringen. Her er lavere afgifter til gavn for erhvervslivet på dagsordenen. | Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Finansordfører René Christensen (DF) skal torsdag til finanslovforhandlinger med regeringen. Her er lavere afgifter til gavn for erhvervslivet på dagsordenen. | Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Hvis du er ryger, så kan du se frem til, at smøgerne bliver dyrere og dyrere for hvert år der går. Til gengæld kan du trøstespise billigere slik og chokolade for at komme dig over cigaretchokket.

I hvert fald hvis det står til Dansk Folkeparti, der torsdag går til finanslovsforhandlinger hos finansminister Kristian Jensen (V) for bl.a. at diskutere afgiftsnedsættelser for erhvervslivet.

Med til forhandlingerne har Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, et forslag om at bruge penge på at sænke afgiften på slik og chokolade.

"Der er rigtig mange kriminelle, der er kommet ind på den bane med slik og chokolade. Vi ser også, at Skat og Fødevarestyrelsen finder problemer med det ude i kioskerne. Tit og ofte er det Fødevarestyrelsen, der finder det, fordi der er rottelort i det. Så der ser vi, at der er gevinst på hele pladen, hvis vi bruger pengene på at sænke chokolade- og sukkerafgiften," siger finansordfører René Christensen til PolicyWatch.

135 millioner til lavere afgifter

Pengene, han henviser til, er de 135 mio. kr., som regeringen har sat af i sit finanslovsudspil for 2019 til at sænke punktafgifter.

Da finansminister Kristian Jensen lagde finanslovsudspillet frem i slutningen af august, ville han ikke sige, hvilke afgifter han vil sætte ned med pengene, men han vil lade det være op til en forhandling med Dansk Folkeparti.

"Vi har hverken sat navn eller præcis retning på, hvad den sidste del af afgiftslettelsen skal gå til," sagde Kristian Jensen i august til PolicyWatch.

Hvis nu du som finansminister skulle bestemme, hvilke afgifter skulle man så reducere lidt?

"Jeg synes, det er en god idé, at vi har en pulje tilbage, hvor vi lytter til dem, vi skal forhandle finanslov med."

Du har vel også selv en holdning til det?

"Jeg har masser af holdninger. Det har jeg til alle de reserver, der ligger. Men derfor er det stadig reserver til forhandling," lød det fra ministeren.

Vil bruge det hele på slik og chokolade

Hvis det alene stod til Dansk Folkeparti, så kan alle de 135 mio. kr. sagtens bruges på kun at sænke afgiften på slik og chokolade, siger René Christensen.

"Det vil ikke fjerne afgifterne, men vi kan se, at det kriminelle marked lever i bedste velgående. Og vi kan se, hvordan den ene kiosk efter den anden skyder op med bland selv-slik til ingen penge," siger DF-ordføreren og fortsætter:

"Det vil gøre det mindre attraktivt at have den her parallelimport. I dag er der total ulige konkurrence på slik og chokolade. Og slik er bare en rigtig stor driver for kiosker. Det at have bland selv-slik er blevet enormt populært de sidste otte-ti år."

Finansordfører Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance er åben for at diskutere DF's ønske om at sænke afgifterne på sukker og chokolade.

"Det er da et konstruktivt indspark. Vi synes også, at de afgifter er for høje, så det vil vi tage en dialog omkring. Der er mange afgifter, man kan sænke, og det her er bestemt nogle af dem," siger Joachim B. Olsen.

Han påpeger, at en række andre afgifter også kan sænkes, hvis de har en høj selvfinansieringsgrad. Det betyder, at på grund af lavere afgifter vil salget stige, og dermed vil statskassen få en stor del af indtægterne ind igen.

"Hvis man skal nævne en afgift, der kan sænkes med høj selvfinansieringsgrad, så er spiritusafgiften en af dem. Der er selvfinansieringsgraden på cirka 80 pct.," siger Joachim B. Olsen.

Vil hæve prisen på cigaretter

Mens prisen på slik og chokolade skal sættes ned ifølge Dansk Folkeparti, så er partiet til gengæld klar til at hæve afgiften på cigaretter.

Det skal ske ved at lave en indeksering, så cigaretpriserne hvert år stiger med 1,8 pct. foreslår René Christensen.

"Der har været et forslag tidligere, som vi har stillet ved flere lejligheder. Det handler om, at afgiften på cigaretter kan stige med 1,8 pct. om året. Det er faktisk også noget, som erhvervet selv har foreslået. Hvis 2018 havde været med i dem her indeksering, så vil det samlet give en indtægt på knap 1 mia. kr. frem mod 2025. Nu skal 2018 så tages fra, og så bliver indtægten under 1 mia. kr.," siger René Christensen og påpeger, at pengene skal bruges til at øge udgifterne til den offentlige sektor og ikke på at sænke andre afgifter.

"Vi har også nogle udgiftskrævende tiltag. Så vi vil gerne lægge de her penge på bordet, og så kan vi se, hvad de kan bruges på. Vi vil gerne have en højere vækst i det offentlige end regeringen. Så når vi her kommer med finansiering, så kan vi sikkert finde hinanden."

LA: Det har vi ikke appetit på

Mens regeringspartiet Liberal Alliance er klar til at sænke afgiften på sukker og chokolade, så har piben en anden lød, når det gælder cigaretafgiften.

"Det har vi ikke nogen særlig stor appetit på. Jeg ved godt, at branchen også selv ønsker det, men det er bare på grund af egeninteresse. De vil gerne sælge flere af de cigaretter, de tjener meget på, og det er de dyre cigaretter. Hvis afgiften stiger, så bliver den relative forskel mellem dyre og billige cigaretter mindre, og branchen tjener ikke så meget på de billige cigaretter," siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

"Rent sundhedsmæssigt ved folk alligevel godt, at det er usundt at ryge."

For knap et år siden sænkede regeringen sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale afgifter for 720 mio. kr. Blandt andet blev afgifterne på nødder og te afskaffet, mens planlagte afgiftsstigninger på chokolade og kaffe blev annulleret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også