S: Tidligere erhvervsminister ignorerede 100 pct. hvidvaskanbefalinger

Tidligere erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) ignorede tilbage i 2010 fuldstændigt anbefalingerne fra det danske hvidvasksekretariat, lød det fra Socialdemokratiets erhvervsordfører Thomas Jensen torsdag på et samråd om Nordeas massive leveringer af 500-eurosedler til danske velkselkontorer.
Erhvervsordfører Thomas Jensen (S).
Erhvervsordfører Thomas Jensen (S).

I et åbent samråd i Folketingets Erhvervsudvalg torsdag, der handlede om Nordeas udlevering af 500-eurosedler til danske vekselkontorer frem til 2015, kom det frem, at tidligere erhvervsminster Troels Lund Poulsen (V) ignorerede anbefalinger fra det danske hvidvasksekretariat i 2010 om blandt andet at forbyde brugen af 500 euro-sedler i Danmark, sådan som et bredt flertal i folketinget netop er blevet enige om.

"Den tidligere minister - og det var Troels Lund Poulsen fra Venstre - ignorerede fuldstændig de anbefalinger, der lå fra hvidvasksekretariatets årsrapport fra 2010. Han ignorerede dem 100 pct. og svarede, at der var ikke grund til at gå ind og gøre noget omkring 500-eurosedlen," sagde erhvervsordfører Thomas Jensen (S), der havde indkaldt til samrådet, som er en udløber af TV2's afsløringer i programmet 'Operation X - Nordea og det store pengevaskeri', som blev bragt 24. maj 2018

"Så jeg spørger bare ministeren stille og roligt i dag: Har den tidligere Venstre-regering udvist seriøsitet og agtpågivenhed i forhold til at tage dette her hvidvasksspørgsmål alvorligt, når vi har en tidligere erhvervsminister, der mens han var i embedet, sad og afviste at gøre noget på dette her område," sagde Thomas Jensen og tilføjede:

"Nu hvor vi ser det i lyset af den kriminalitet, der er blevet afdækket af dygtige journalister, og at vi i forligskredsen har indgået et bredt forlig, hvor vi søger for at udfase 500 eurosedlen."

Til dette svarerende den nuværende erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K): 

"Jeg er ikke så optaget over at fælde dom over, hvad tidligere regeringer har gjort. Hverken i perioden 2011 til 2015, hvor disse sager toppede eller efterfølgende regeringer. Det, jeg er optaget af er, at vi gør, hvad vi kan nu for at få de stærkest mulige tilsyn, kontrol og bekæmpelse af hvidvask, og det synes jeg faktisk, at vi indtil videre har samarbejde godt om i Folketinget med den aftale, vi har lavet i september."

"Og jeg glæder mig til, at vi skal have endnu en runde i forhold til den måde, Finanstilsynet arbejder på. Der er jeg sikker på, at vi alle sammen også kan komme med gode idéer til, hvordan vi kan styrke tilsynet. Jeg er mest optaget af at kigge frem og gøre, hvad jeg kan for at styrke tilsynet," tilføjede han.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstermedie FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også