Analyse: Forhandlinger om medicinpriser ligner en nulløsning

Ingen tror for alvor på, at forhandlingerne om en ny prisloftaftale for en stor gruppe lægemidler ender uden en aftale. Men deadline rykker faretruende nær og meget peger nu på en aftale, der bibeholder status quo.
Foto: /Ritzau Scanpix/Morten Dueholm
Foto: /Ritzau Scanpix/Morten Dueholm

En armlægning mellem medicinalindustriens brancheforening, Lif, og på den anden side Sundheds- og Ældreministeret og Danske Regioner om prissætningen af tilskudsberettiget medicin er gået ind i den afgørende fase.

Om blot ni dage udløber den nuværende aftale, men trods det snarlige aftaleudløb står parterne fortsat står langt fra hinanden, erfarer MedWatch.

Således blev der ved forhandlingsmødet 27. november diskuteret, om der var tale om et reelt sammenbrud i forhandlingerne om en såkaldt prisloftsaftale, der definerer vilkårene for at prissætte tilskudsberettiget medicin, der sælges på landets apoteker.

Det synes dog ikke at være tilfældet, da mnisteriets forhandlere ifølge MedWatchs oplysninger har bedt sit bagland i regeringen om et fornyet mandat til at fortsætte forhandlingerne med Lif, der repræsenterer 35 danske og udenlandske medicinalvirksomheder.

Lif vil løfte loft

Prisudviklingen for gruppen af tilskudsberettiget, receptpligtig medicin har siden 2006 været reguleret via flere prisloftaftaler mellem Lif, Danske Regioner og Sundhedsministeriet.

I praksis har aftalerne betydet, at lægemiddelproducenterne har indvilliget i at holde deres medicinpriser på eller under 2006-niveau. For nye lægemidler introduceret efter den oprindelige aftale, kan prisen ikke overstige udgangspunkt for Medicintilskudsnævnets vurdering af, om patienter kan få tilskud til behandling.

Siden 2006 er prisloftaftalen blevet forlænget fire gange - i 2008, 2011, 2014 og 2016 - hvor det oprindelige loft i alle tilfælde er blevet fastholdt.

I de aktuelle forhandlinger har Lif dog argumenteret for at hæve loftet med henvisning til beregninger, der over de senere år viser et samlet prisfald for receptpligtigt, tilskudsberettiget medicin - generisk såvel som patentbeskyttet - og et efterfølgende fald i udgifterne til medicintilskud på 100 mio. kr.

Intet tyder dog på, at ministeriet og regionerne har i sinde at imødekomme medicinalindustrien på dette punkt, og Sundheds- og Ældreministeriet er med udgangspunkt i andre beregninger, der kun omfatter de patentbeskyttede lægemidler, gået til forhandlingsbordet med et krav om at sænke prisloftet, hvor et udspil dog ikke har vist sig spiseligt for Lif.

Ingen tror på 'no deal'

Ifølge MedWatchs oplysninger er seneste forslag på bordet, at det gældende prisloft fra 2006 forlænges i yderligere en periode.

Dét forslag har Sundheds- og Ældreministeriet dog ikke umiddelbart kunne skriver under på, og er for at forhandle med dét udgangspunkt gået til sit bagland i regeringen med henblik på at få et fornyet mandat.

Trods foreløbig fire egentlige forhandlingsmøder har parterne derfor ikke været i stand til at lukke en aftale, og deadline ligger nu blot ni dage fremme i kalenderen, hvor det aktuelle prisloft i princippet helt fjernes, når den aktuelle aftale udløber 15. december.

Det scenarie er formentlig ingen interesseret i.

Regionerne og ministeriet ønsker næppe en situation, hvor medicinpriserne sættes fri med risiko for efterfølgende himmelflugt, ligesom medicinalindustrien hos hverken politikere eller befolkning nyder gavn af situationer, hvor en producent skruer prisen kraftigt i vejret.

Samtidig er man varsom med at lægge sig ud med de store danske lægemiddelvirksomheder som Novo Nordisk, Lundbeck, Leo Pharma og ALK, der overvejende gør sig i lægemidler, der udskrives i almen praksis, og derfor direkte påvirkes af resultatet af de aktuelle forhandlinger.

Så er det nemmere at hente besparelser i de kommende forhandlinger om sygehusmedicinen, der er domineret af udenlandske spillere. Her blev det senest til en aftale om at sænke priserne med samlet 10 pct. over en årrække, og til januar starter nye forhandlinger.

Derfor tror ingen for alvor på, at parterne ikke når til enighed inden 15. december. Og det ligner endnu en nulløsning.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstermedie MedWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også