Jarlov på vej med nyt udspil: Vi kommer langt med vores mål om at fjerne regelbøvl

Erhvervsminister Rasmus Jarlov har et udspil på trapperne, som skal lette administrative byrder for erhvervslivet. Ifølge ministeren selv vil udspillet komme et langt stykke ad vejen i forhold til regeringens mål om at fjerne byrder for 4 mia. kr. inden 2020.
Erhvervsminister Rasmus Jarlov vil i løbet af nogle uger præsentere et udspil, som skal fjerne administrative byrder for erhvervslivet. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Rasmus Jarlov vil i løbet af nogle uger præsentere et udspil, som skal fjerne administrative byrder for erhvervslivet. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

De danske virksomheder kan se frem til at få fjernet en ny omgang regelbøvl, hvis erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) kan få vedtaget det udspil, han har lige på trapperne.

Udspillet skal ifølge ministeren få regeringen til at tage et stort skridt på vejen i forhold til at nå målet fra regeringsgrundlaget om, at der skal fjernes administrative byrder for erhvervslivet for 4 mia. kr. inden 2020.

Ifølge den seneste opgørelse fra Erhvervsministeriet er der fjernet byrder for 1,3 mia. kr., og derfor mangler Jarlov stadig at fjerne byrder for 2,7 mia. kr.

"Regeringen kommer med forslag, som tager os meget langt ad vejen. Målet om at lette byrder for 4 mia. kr. er inden 2020. Så vi har stadig resten af 2019 til at komme det sidste stykke for at nå vores eget mål. Vi kommer snart med noget, som kan tage os det meste ad vejen. Jeg kan jo ikke garantere, at det bliver vedtaget. Det har jeg ikke magt til at beslutte, fordi det skal Folketinget beslutte. Men regeringen kommer i hvert fald med forslag, der tager os det meste ad vejen," siger Rasmus Jarlov til PolicyWatch.

Indtil videre i denne valgperiode er der blevet fjernet en række administrative byrder for erhvervslivet. Det betyder f.eks., at enkeltmandsvirksomheder kan bruge et personligt nem-id i stedet for at bruge firmaets nem-id. Der er også fjernet en række afgifter på bl.a. mandler, som betyder, at enkelte virksomheder ikke skal administrere den type afgifter længere.

Farvel til lukkeloven

Senest blev det i efteråret som en del af finansloven aftalt, at affaldsgebyret skal fjernes for 250.000 danske virksomheder. Og nu kommer der så en ny stribe af byrdelettelser, når Rasmus Jarlov "inden for cirka en måned" vil præsentere et udspil til at fjerne mere regelbøvl.

"Et af forslagene er afskaffelsen af lukkeloven. Så har vi allerede afskaffet affaldsgebyret som et andet eksempel. Derudover har vi en masse andre forslag. Jeg har forhåbning om, at der vil være opbakning til mange af forslagene, fordi de i hvert fald i mine øjne er ukontroversielle," siger Rasmus Jarlov og fortsætter:

"Der er tale om mere effektive indberetninger, hvor vi gør det nemmere for erhvervslivet at indberette til det offentlige. Dermed fjerner vi unødvendigt bureaukrati."

Hvis lukkeloven bliver fjernet, vil det betyde, at danske butikker kan holde åbent alle dage året rundt og på alle tidspunkter. I dag skal detailbutikker holde lukket på helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15.00 på nytårsaftensdag.

Ifølge erhvervsministeren vil et farvel til lukkeloven give en byrdelettelse på knap 100 mio. kr. for danske virksomheder.

Både Socialdemokratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti er klar til at fjerne byrder for erhvervslivet, og Rasmus Jarlov håber, at partierne også er klar til at tage fat på områder, som er sværere at ændre på.

"Hvis vi skal helt i mål med de 4 mia. kr., så kræver det også, at man politisk er med på at lave noget om og fjerne nogle regler og ordninger, som man godt kan finde argumenter for at have, men som i vores øjne ikke er besværet værd. Der er lukkeloven netop et eksempel på det. Det er ikke helt ukontroversielt at fjerne den," siger Rasmus Jarlov, der påpeger, at en lang række af regeringens forslag vil være "mindre kontroversielt."

Det kom frem i fredags, at regeringen ønsker at fjerne lukkeloven, og der forholdt både erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) og politisk ordfører Nicolai Wammen (S) til TV2 sig skeptisk til en afskaffelse af lukkeloven.

Ingen skattelettelser i denne omgang

Hvis kassemestrene rundt omkring i de danske virksomheder forventer, at Rasmus Jarlov med sit byrdeudspil er klar til at sende skatte- og afgiftslettelser i retning mod erhvervslivet, så kan de dog godt tro om igen.

Manøvren i denne omgang bliver at fjerne regler og bøvl, og der er dermed ikke lagt op til egentlige skattelettelser.

"Der er afsat nogle penge. Der er f.eks. afsat midler til at lave nogle it-systemer mere effektive, så indberetningerne bliver nemmere. Så på den måde er der lidt penge at arbejde med for os til at gøre bureaukratiet mindre for erhvervslivet. Men der er ikke lagt op til, at vi sender penge i retning af erhvervslivet i form af skattelettelser. Det gør vi også, men det er ikke i det udspil, vi kommer her."

Så der skal vi hen på finansloven til efteråret, før det kan lade sig gøre?

"Ja, der skal vi hen på finansloven, og der skal afsættes flere penge end det, jeg har til det her projekt."

Vil det sige, at det er på finansloven for 2020, at man skal nå helt i mål med de sidste byrdelettelser op til 4 mia. kr.?

"Det har vi ikke lagt os fast på endnu. Men vi har resten af 2019 til at nå målet," siger Rasmus Jarlov.

Erhvervsministeren håber, at der kan lande en aftale om byrdelettelser, inden danskerne skal til valg, men det kræver, at de andre politiske partier er klar til at sparke byrdebolden ind over målstregen.

"Vi kommer med forslag, og hvis der er opbakning, så kan vi lave en aftale på den her side af et valg," siger ministeren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også