PolicyWatch

Erhvervsminister: Byrdelettelser i finanssektoren gør ikke hvidvask lettere

Regeringen lægger i sit nye byrdeudspil op til lettelser i finansbranchens regelsæt og eftersyn.

Det bliver ikke lettere at hvidvaske penge igennem for eksempel Danske Bank, selvom finanssektoren får luget ud i reglerne, siger Rasmus Jarlov. | Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Regeringen vil forenkle de reglerne for finanssektoren. Det skriver Børsen.

De lettere regler vil dog ikke ændre på, hvor stram lovgivningen er. Det understreger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K). Han mener ikke, at det vil gøre økonomisk kriminalitet nemmere.

"Jeg har været meget opmærksom på netop at få undersøgt, at det ikke vil have konsekvenser for hvidvask. Der er ingen af de initiativer, vi lægger på bordet, der vil gøre det lettere at begå økonomisk kriminalitet." 

"Men der er en lang række initiativer, der vil frigøre tid fra bureaukrati og besværlige arbejdsgange, der ikke tjener noget formål," siger Rasmus Jarlov til Børsen.

Forslaget om at forenkle reglerne for det finansielle eftersyn forventer regeringen vil lette økonomiske byrder for virksomhederne med op mod 167 millioner kroner om året.

Alene implementeringen af EU's hvidvaskdirektiv har imidlertid givet branchen byrder for 355 millioner kroner årligt. Det viser tal fra Erhvervsministeriet.

Byrdeudspillet, som regeringen offentliggør fredag, har 42 punkter og er regeringens opgør med byrder frem mod 2020. 

Hvis samtlige 42 punkter bliver indført, skal de fjerne bøvl for 3,8 milliarder kroner årligt.

Lempelsen af regelsættet vækker bekymring hos Dansk Folkeparti.

"Jeg ville være meget ked af, at man gik på kompromis med noget, der vil underminere vores klare forventning om en stærkere hvidvasklov, bedre regulering og systematisk kontrol," siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører i Dansk Folkeparti, til Børsen.

I erhvervsorganisationen Dansk Industri er der ros til regeringens planer om at fjerne regler, processer og indberetninger. Det kan gøre hverdagen lettere for virksomhederne, lyder det. 

"Der er næppe noget mere frustrerende at bruge tiden på end unødvendigt bøvlede regler, processer og dobbeltindberetninger." 

"Derfor er det super godt, at regeringen tager det her initiativ," siger direktør Kent Damsgaard i en kommentar. 

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier