PolicyWatch

Minister om kødafgift: "Det er et administrativt monster"

Alternativets forslag om en afgift på kød fra drøvtyggere blev fredag afvist af skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En afgift på kød fra drøvtyggere, som Alternativet (Å) kunne være med til at nedsætte landbrugets CO2-udslip, men allerede i forbindelse med fredagens 1. behandling i Folketinget afviste både regeringen og de øvrige partier forslaget.

"Det er et administrativt monster," sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) fredag fra Folketingets talerstol. Han kom med en række argumenter for, hvorfor afgiftsforslaget ikke er løsningen på klimaudfordringerne i landbruget.

"Hvis man lavede en afgift på kød, som det her foreslås fra Alternativet, vil der dukke enormt mange administrative problemer op. Oksekød er ikke bare noget, vi sælger i 400 gram nede i Netto. Det bliver også blandet i en masse ting. Så skal man finde ud af, hvor meget kød der er i det ene eller andet – og så skal der betales afgifter af det," sagde han i Folketinget fredag.

Derudover er klimaeffekten af afgiften for lille til, at forslaget reelt vil give noget i det store regnskab, hed det videre fra skatteministeren.

Heller ikke klimaordfører Jens Joel fra Socialdemokratiet (A) mener, at forslaget er et ordentligt redskab til at opnå, hvad man gerne vil. Nemlig at nedsætte CO2-udledningen fra landbruget.

"Vi vil hellere kigge på, hvordan man regulerer og sikrer, at landbruget udleder mindre klimagas i sin produktion af kødet, fordi vi så sikrer, at der rent faktisk også er en effekt på klimaet," sagde han under behandlingen af forslaget.

Blandt de øvrige modstandere af forslaget var også Mikkel Dencker, klimaordfører fra Dansk Folkeparti (O). Han pegede på, at det vil gå ud over dansk detailhandel.

"Når danskerne alligevel er i Tyskland og købe øl og sodavand, så fylder man også bagagerummet op med masser af oksekød. Så det vil også gå udover dansk detailhandel. Også alene af den grund siger vi nej tak til det her," sagde han.

I Enhedslisten (Ø) anerkender man forslaget fra Alternativet, men mener, det er uambitiøst.

Forslaget om en afgift på 17 kr. pr. kg oksekød kommer fra Alternativets Klimaplan 2030, som partiet fremlagde i oktober 2018.

Eftersom det ikke møder opbakning i Folketinget, stopper behandlingen af forslaget, og Alternativet må fremsætte forslaget på ny.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstermedie FødevareWatch.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier