PolicyWatch

Løkke til landbruget: I skal være mere klimavenlige

Efter tal om mangelfuld kvælstofreducering i landbruget støtter statsministeren mere handling på området.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fredag kunne Berlingske fortælle, at landbruget kun havde leveret 12 ud af de lovede 1451 tons i frivillig årlig reduktion af kvælstofudledning, der var del af landbrugspakken fra 2015.

Pakken mindskede reguleringen af landbruget markant mod en frivillig indsats fra landbruget side. Tallene fik ifølge miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensens, egne ord ham til at bande ad sin skærm. Statsministeren er mere afmålt.

"Det er helt oplagt, at landbruget ikke er helt i mål endnu, og derfor skal vi i virkeligheden nok tage fat i det, som naturfredningsforeningen og landbruget lagde frem. Vi skal dreje dansk landbrug, så det bliver mere klimavenligt," siger Lars Løkke Rasmussen (V) i en video på sin Facebook-profil.

Statsministeren refererer til et udspil fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, hvor 100.000 hektar lavtliggende areal skal henlægges til natur eller græsning.

Det skal hjælpe landbruget af med jord, der ikke er særligt produktivt, og samtidigt skabe en masse nye naturområder. Det vil dog også koste en milliard kroner.

Oven på Lars Løkke Rasmussens udmelding opfordrer klimaordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, regeringen til at indkalde til forhandlinger.

"Hvis det her skal være andet end en gratis omgang, så må regeringen indkalde til forhandlinger, så vi kan komme i arbejdstøjet."

"De må indkalde til forhandlinger, så vi kan komme i gang med den reform, der kan gøre en forskel både for klimaet og for kvælstofudvaskningen i vores vandmiljøer," siger ordføreren.

I videoen på sin Facebook-profil siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, at dansk landbrug er et af de mest miljøvenlige i verden.

"Men vi skal nå længere, og samtidig skal vi holde dansk landbrug i live, for det tjener som en inspirationskilde."

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier