PolicyWatch

Alternativet kan sikre sundhedsflertal hvis magten skifter

Regeringen har et dilemma. Skal den indgå sundhedsreform med DF eller sikre et flertal, hvis magten skifter.

Folketingsvalg. Partiet Alternativet, liste Å, på kanalrundfart i København. | Foto: Ritzau Scanpix/Martin Lehmann

Finansminister Kristian Jensen (V) kan risikere at skulle sætte sin lid til Alternativet og til dels De Radikale, der torsdag har været til forhandlinger om udspillet til en sundhedsreform.

Hvis regeringsmagten skifter, har han en interesse i at sikre, at der fortsat er flertal for sundhedsreformen efter valget. Derfor er der ræson i at forhandle videre.

"Alternativet er klart det parti, der i størst omfang har tilkendegivet, at de vil være med," siger Kristian Jensen efter forhandlingerne.

Sundhedsforhandlingerne fortsætter i næste uge, men der er på nuværende tidspunkt flere partier, han ikke behøver mødes med igen.

Han kan enten vælge at indgå en smal aftale med Dansk Folkeparti for at gennemføre mest muligt fra regeringens udspil.

Men skifter regeringsmagten efter et valg, kan finansministeren risikere, at en eventuel politisk aftale ikke bliver gennemført.

Derfor kan han have en interesse i at sikre et flertal ved at få et oppositionsparti med. Efter mødet med Alternativet ser han positivt på de videre forhandlinger.

"Den mest konstruktive tilgang har Dansk Folkeparti og Alternativet, men jeg vil også gerne mødes med De Radikale for at få afklaret, hvor uenighederne i givet fald er," siger finansministeren.

Han mener, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt man kan dele en aftale op, så et oppositionsparti kan være med i dele, der i så fald kan holde til et magtskifte.

Kristian Jensen forholder sig ikke direkte til, om han er tilfreds med at indgå en smal aftale med regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

"Jeg kan leve med en aftale, der er god i sit indhold, men den må også gerne være bred," siger han.

Han går efter en aftale i det tidlige forår, så embedsværket kan gå i gang med at udarbejde lovgivningen.

Den første politiske aftale, som Alternativet stemte for som nyt folketingsparti i 2015, var boligjobordningen, hvilket var et af Venstres største valgløfter.

Liberal Alliance var ikke med i aftalen, så Alternativet sikrede Venstre-regeringens flertal sammen med SF.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier