Finansminister tror på sundhedsaftale med Alternativet og DF

Kristian Jensen kan se sig selv i alt, hvad Alternativet hidtil er kommet med i sundhedsforhandlingerne.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Det er en optimistisk finansminister, der kommer ud af forhandlingslokalet i Finansministeriet, hvor regeringen, Dansk Folkeparti og Alternativet tirsdag morgen har forhandlet om regeringens sundhedsreform. 

Alternativet og Dansk Folkeparti har begge accepteret regeringens præmis om at nedlægge regionerne i bytte for et sundhedssystem, der skal være mere decentralt. 

Partierne er uenige om definitionen af decentralt. Men finansminister Kristian Jensen (V) er positiv og har ambitionen om, at der kan landes en bred aftale inden et valg.

"Det vigtigste er, at de (DF og Alternativet, red.) kan se for sig, at det kan ende med en aftale, og det synes jeg, at det tyder på," siger Kristian Jensen.

Alternativet ønsker, at psykiatri fylder mere. Derudover vil de gerne have, at borgerne og bæredygtighed også får en større rolle i sundhedsvæsenet.

"Det er ikke problemer, som jeg ikke kan se mig selv i overhovedet. Jeg tror faktisk godt, vi kan lave en ramme," siger han.

Kristian Jensen mener, at det vil gøre aftalen mere langtidsholdbar, hvis der er et bredt forlig bag aftalen. Og derfor vil regeringen lytte til, hvad Alternativet kommer med.

"Indtil videre er de ikke kommet med noget, som jeg ikke kan se mig selv i. Jeg tror, vi kan komme ret langt i forhold til at lave en bred aftale," siger han.

Det var ikke den helt samme optimisme, som Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, tog med ud fra mødet.

Mødet gav partiet nogle svar, men det gav også anledning til nye spørgsmål.

Han fortæller, at der er lang vej og at partiet fortsat vil sætte sig til forhandlingsbordet.

"Ja, det forventer vi. Der er linet en række tematiske møder op, og dem skal vi selvfølgelig være en del af," siger Uffe Elbæk.

Den politiske leder vil endnu ikke give et bud på, hvor langt Alternativet og Dansk Folkeparti kan komme i forhandlingerne.

"Der er et hav af spørgsmål, der nu er på bordet. Der er en konstruktiv debat, men der er intet, der er givet endnu," siger Uffe Elbæk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også