Regeringen lægger DF-forslag om bedemænd i graven

Dansk Folkeparti vil have en fælles autorisation af bedemænd, men idéen lader til at være dødfødt. I hvert fald er både regeringen og Socialdemokratiet imod.
Christian Langballe, kirkeordfører for Dansk Folkeparti, mener, at bedemandsforretninger skal være autoriseret. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Christian Langballe, kirkeordfører for Dansk Folkeparti, mener, at bedemandsforretninger skal være autoriseret. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Danskerne skal kunne stole på, at de får en ordentlig behandling, når de midt i en ofte svær tid skal købe ydelser hos en bedemand.

Det mener Dansk Folkeparti, der har fremsat et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at lave et lovforslag om en autorisation af bedemænd.

"Jeg mener ikke, det er i orden, at man kan gå ind fra gaden og opslå sig som bedemand fra den ene dag til den anden," sagde Christian Langballe, kirkeordfører (DF), i Folketinget fredag, da beslutningsforslaget blev førstebehandlet.

"Det handler om respekt for de afdøde og respekt for de pårørende," tilføjede han.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) lagde dog hurtigt forslaget i graven. Regeringen støtter formålet, men mener ikke, at en autorisation er den rette vej at gå.

"Det er en bekymring, at en autorisationsordning kan føre til svækket konkurrence på markedet, og det kan føre til højere priser og dårligere ydelser," sagde erhvervsministeren.

Han henviste i øvrigt til, at en forbrugerundersøgelse har vist, at de fleste efterladte er tilfredse med bedemændene. Desuden har brancheforeningen Danske Bedemænd selv indført en autorisationsordning i 2014.

Minister tror på brancheløsning

Ifølge erhvervsministeren er over 100 bedemænd blevet certificeret indtil nu.

"Pårørende og efterladte har derfor allerede i dag mulighed for at vælge en bedemand, der er certificeret, og dermed lever op til retningslinjer for god opførsel og gennemsigtige priser," sagde Rasmus Jarlov og tilføjede:

"De skridt, der sket i branchen, bør man anerkende, og vores opfattelse er, at det bør man bygge videre på."

Rasmus Jarlov kom derfor med et alternativt forslag til DF's autorisation.

"Regeringen har den holdning, at der kan være grundlag for at styrke den eksisterende certificering yderligere, så i stedet for beslutningsforslaget, foreslår regeringen initiativer til dels at styrke forbrugernes viden på området, herunder at øge kendskabet til certificeringsordningen, og dels ved at øge antallet af certificerede bedemænd, der indgår i ordningen."

Derfor vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennemføre en række digitale kampagner, ligesom der igangsættes en dialog med Forbrugerrådet Tænk og brancheforeningen Danske Bedemænd for at finde ud af, hvordan man får flere certificerede bedemænd i Danmark.

Socialdemokratiet bakker op om intentionen i DF-forslaget, men mener ikke, at en autorisationsordning er nødvendig. I stedet bakker partiet op om regeringens forslag om at styrke udbredelsen af branchen egen certificeringsordning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også