Danmark skal have akademi for gastronomi

Et nyt gastronomiakademi er ét ud af syv initiativer, som regeringen præsenterer med udspillet Gastro 2025.
Den danske kok Kenneth Toft-Hansen og hans assistent Christian Wellendorf vandt i januar 2019 det uofficielle kokke-VM. | Foto: Ritzau Scanpix/Jean-Philippe Ksiazek
Den danske kok Kenneth Toft-Hansen og hans assistent Christian Wellendorf vandt i januar 2019 det uofficielle kokke-VM. | Foto: Ritzau Scanpix/Jean-Philippe Ksiazek
AF RITZAU

Gastronomiakademi, et gastronomisk rejsehold og flere penge til branding af dansk gastronomi i udlandet.

Sådan lyder nogle af de syv initiativer, som regeringen præsenterer med udspillet Gastro 2025.

Udspillet skal gøre Danmark til kulinarisk og gastronomisk epicenter for både turister og stjernekokke. 

Med planen kommer et gastronomiakademi til København.

Den almennyttige forening Komitéen for Mad Symposium har fået tildelt arbejdet med at etablere akademiet som public service-opgave.

Akademiets aktiviteter kommer blandt andet til at bestå af talentudvikling, undervisningsforløb og formidling af viden digitalt og gennem foredrag med offentlig adgang.

"Danske kokke har inden for de seneste 15 år formået at sætte Danmark på det gastronomiske verdenskort," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

"Regeringen vil gerne være med til at anerkende denne kraftpræstation og hjælpe med at fremme udviklingen af gastronomi i Danmark."

De andre initiativer inkluderer markedsføring af gastronomi som dansk signatur, topmødet World Food Summit, et gastronomisk rejsehold og øget fokus på danske virksomheders gastronomiske eksportmuligheder.

Der bliver også afsat midler til at fremme dansk gastronomi ved officielle erhvervsfremstød samt oprettet en pulje til kulinarisk udvikling og nyskabende projekter.

Der er afsat 40 mio. kr. til Gastro 2025 over fire år fra 2019-2022.

Desuden er der på finansloven for 2019 afsat en pulje på 2,5 mio. kr. i 2020 og 7,0 mio. kr. årligt i 2021-2022 til støtte for kulinarisk og gastronomisk udvikling. 

De syv initiativer tager udgangspunkt i ti anbefalinger, som den gastronomiske ekspertgruppe Team Gastro afleverede til regeringen i februar 2018.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også