PolicyWatch

Regeringen bruger 30 millioner på dansk sprogdata

Regeringen vil med dansk sprogressource sikre, at Danmark ikke kommer bagud i brugen af kunstig intelligens.

Der skal skub i udviklingen af kunstig intelligens på dansk, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Thommy Ahlers. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk er et lille sprog, og derfor har det ikke været attraktivt for virksomheder at investere i at udvikle en dansk sprogressource. 

Det vurderer regeringen, som afsætter 30 millioner kroner til at udvikle en sprogressource, altså en stor samling af sprogdata på dansk.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Håbet er, at Danmark ikke kommer til at sakke bagud i brugen af kunstig intelligens i forhold til andre lande. 

"Nu får vi sat skub i udviklingen af kunstig intelligens på dansk. Der er helt nødvendigt, hvis kunstig intelligens for alvor skal udvikles og bruges i Danmark," udtaler uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i en pressemeddelelse.

Præsenterer ny strategi

Både i den offentlige og i den private sektor er man begyndt at tage kunstig intelligens til sig. 

Det er for eksempel, når stoppesteder læses op i bussen, eller når borgere chatter med virtuelle medarbejdere hos kommunen eller forsikringsselskabet, forklarer Sophie Løhde (V), innovationsminister, i pressemeddelelsen. 

"Med en fælles sprogressource vil man eksempelvis i kommunerne kunne bruge teknologien til at omsætte telefonopkald til tekst for at kunne give borgere hurtigere besvarelser," siger hun.

"Og forskere vil langt hurtigere kunne få overblik over store mængder af litteratur og data, fordi kunstig intelligens blandt andet kan hjælpe med at gennemsøge og kategorisere artikler." 

Torsdag formiddag præsenterer regeringen på et topmøde en strategi for landets digitale fremtid, som planen for udviklingen af kunstig intelligens også er en del af. 

På topmødet vil der være ud over kunstig intelligens også være fokus på blandt andet dataetik, ændrede behov på arbejdsmarkedet, undervisning, uddannelse, forskning og øvrige rammevilkår for dansk erhvervsliv.

Mere fra PolicyWatch

Dansk minister vil have mere omfattende krav til soja-dokumentation

Mens EU er på vej om krav om satellit- og GPS-dokumentation på importeret soja at mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til AgriWatch.

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Total Energies har allerede annonceret – men udskudt – planer om at udvikle Valdemar Bo Syd og Halfdan Nord. Efter dem ligger også en række andre danske projekter klar i pipelinen, som analysehuset Rystad forventer investeringer i for flere milliarder kroner frem mod 2030.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier