Cyberlov giver myndighed adgang til virksomheders data: "Demokratiske spilleregler er sat helt ud af kraft"

Vores almindelige demokratiske spilleregler bliver sat helt ud af kraft, når Center for Cybersikkerhed som en del af regeringens cybersikkerhedsstrategi får adgang til virksomheders data, siger en af myndighedens tidligere medarbejdere.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringens forslag om overvågning af virksomheder, som fremlægges onsdag, truer retssikkerheden, mener tidligere sikkerhedsofficer og medarbejder i Center for Cybersikkerhed John Foley.

Det skriver Berlingske.

Som en del af regeringens cybersikkerhedsstrategi, som har opbakning fra et bredt flertal i Folketinget, kan virksomheder blive påbudt at tilslutte sig Center for Cybersikkerheds netsikkerhedstjeneste, der giver centeret mulighed for at overvåge al trafik, der går ind og ud af virksomhedernes netværk.

"Vores almindelige demokratiske spilleregler er sat helt ud af kraft. Jeg siger ikke, at Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed ikke skal eksistere. Jeg siger, at centeret skal gøre, hvad det skal gøre, men ikke skal have lov at gøre dette bag lukkede døre og nedrullede gardiner," siger John Foley, der i dag er direktør for rådgivnings- og it-virksomheden Copits, til Berlingske.

Hans kritik går blandt andet på, at Center for Cybersikkerhed ikke er underlagt offentlighedsloven, forvaltningsloven og persondataloven. Chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, afviser dog kritikken over for Berlingske. Han slår fast, at selvom Center for Cybersikkerhed ikke er omfattet af forvaltningsloven, skal myndigheden følge grundprincipperne i den.

Erhvervsliv kritiserer ny lov

Den tvungne overvågning er tidligere blevet kritiseret af både af Dansk Industri (DI) og IT-Branchen.

"Det er et problem for danske virksomheder, at de kan blive tvunget til tilslutning af et overvågningsnetværk uden at kunne redegøre overfor deres kunder og ejerkreds om, hvad data bliver brugt til, og hvor de havner. Så vi havde håbet på, at det ville være taget bort i det endelige forslag," sagde Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen, til ITWatch tidligere på måneden.

Digital direktør i DI, Lars Frelle-Petersen, kritiserede ligeledes over for ITWatch, at virksomhederne kan blive tvunget til at tilslutte sig netsikkerhedstjenesten.

"Vi mener, at hvis der er brug for at få adgang til en virksomheds netværkstrafik, bør det ske frivilligt eller med retskendelse, som jo ellers er normal praksis når politi og andre myndigheder skal have adgang til erhverv eller private boliger," lød det fra Lars Frelle.

Direktøren pegede på, at man i Sverige går frivillighedens vej i landets nye cyber- og informationssikkerhedstrategi, når det gælder virksomheders tilslutning til netsikkerhedstjenesten.

"Det er vigtigt, at vi som land har fokus på at tiltrække investeringer fra udenlandske virksomheder. Her kan tvungen overvågning desværre trække den forkerte vej," sagde han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også