PolicyWatch

Ministerpral provokerer DF: Regeringen fører sig frem med andre partiers afgiftslettelser

Skatteministeren bryster sig af, at regeringen har lempet eller afskaffet 116 afgifter. Det provokerer DF, for kun 21 af afgiftslettelserne har regeringen selv spillet ud med, viser svar til Folketinget. Ministeren er ked af kritikken.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær. | Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017

Regeringen har haft stort fokus på at fjerne afgifter, må man forstå på skatteminister Karsten Lauritzen (V).

I alt har regeringen lettet eller afskaffet 116 afgifter siden 2015, og det fejrede ministeren med en pressemeddelelse i februar, hvor han udtaler, at han er "stolt over, at vi efter bare tre år ved regeringsmagten har lempet hele 116 afgifter og afgiftssatser."

Men nu viser et svar til Folketinget fra skatteministeren, at kun 21 af de 116 afgiftslettelser eksplicit har været en del af regeringsudspil, "mens 95 afgiftssatslempelser vurderes at være kommet til under forhandlingerne," lyder det i svaret.

"Jeg bliver en smule provokeret af, at regeringen har ført sig frem i store artikler om, at det nu var regeringen, der havde fået en masse afgiftslempelser igennem. Men sandheden er jo, som svaret også viser, at det sådan set er andre partier, der har forhandlet dem ind i aftalerne," siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, til PolicyWatch.

Det er DF'eren, der har stillet spørgsmålet om, hvor mange afgiftslettelser regeringen selv har haft med i de oprindelige udspil, og hvor mange der er kommet ind senere i forhandlingerne.

Fokus på afgifter frem for skat

Det gælder for eksempel den erhvervs- og vækstpakke, som regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre blev enige om i november 2017. Her var et af kravene fra DF i forhandlingerne, at afgifterne på grænsehandelsfølsomme varer som slik og sodavand skulle sættes ned.

Hvis regeringen har lavet en aftale med nogle partier, så forsvarer jeg alle dele af aftalen, og jeg praler af den.

Karsten Lauritzen, skatteminister (V)

I aftalen blev der afsat 565 mio. kr. til en grænsehandelspakke, hvor blandt andet emballageafgiften på øl blev fjernet, ligesom afgiften på sodavand og alkohol blev sat ned.

"Regeringen har haft et andet fokus end afgifter. Den har foreslået af fjerne arvebeskatningen, hvis du for eksempel tager erhvervs- og vækstpakken, hvor det så var Dansk Folkeparti, der sørgede for, at det blev afgiftslempelser i stedet, som har en anden social balance," siger Dennis Flydtkjær.

Vil fjerne gakkede afgifter

Ud over den sociale balance foretrækker Dennis Flydtkjær afgiftslettelser frem for skattelettelser, fordi han mener, det giver virksomhederne en bedre konkurrenceevne.

"For eksempel i forhold til grænsehandelsafgifter, som vi har haft stort fokus på, fordi mange vælger at køre til Tyskland, fordi det er billigere. Og det går jo så ud over omsætningen i danske detailbutikker," siger han.

DF's fokus er først og fremmest på grænsehandelsafgifter og sanering af afgifter, der ikke giver mening. For eksempel klør Dennis Flydtkjær sig i nakken over svulmingsafgiften på luft i mælkeprodukter.

"Der er rigtig mange gakkede afgifter, som vi ikke kan forklare til folk. Altså, der er stadigvæk afgift på luften i softice. Jeg synes, det er svært at forklare folk, hvorfor der skal være det."

Skatteministeren er ked af det

Karsten Lauritzen medgiver, at han gerne praler af afgiftslettelserne, men han afviser, at han forsøger at tage hele æren for det.

"Generelt har jeg det som princip, at hvis regeringen har lavet en aftale med nogle partier, så forsvarer jeg alle dele af aftalen, og jeg praler af den. Og jeg prøver også at gøre opmærksom på, hvor idéerne er kommet fra," siger Karsten Lauritzen.

Kan regeringen tage æren for de 116 afgiftslettelser?

"Det kan vi i hvert fald ikke gøre uden dem, der har støttet os i det, og også foreslået en række af tingene. Dansk Folkeparti fortjener virkelig ros og anerkendelse for, at de på afgiftsområdet har været med til at finde penge til at afskaffe en masse dumme og bøvlede afgifter."

Kan du forstå, at DF bliver provokeret, når du siger, at det er regeringen, der har lempet 116 afgifter?

"Jeg må jo tage til efterretning, at de bliver provokeret. Hensigten har ikke været at tage æren for noget som helst alene. For det kan jeg ikke. Så jeg er da ked af, hvis de opfatter det på den måde."

Regeringen har ofte spillet ud med skattelettelser frem for afgiftslettelser. Hvis du kunne bytte nogle af de her 116 afgiftslettelser til skattelettelser, ville du så gøre det?

"Nej, det ville jeg ikke, for jeg forsvarer det, vi har aftalt i fællesskab. Og jeg synes, det er nogle gode lettelser, vi har lavet af både skatter og afgifter. Regeringens politik har på nogle af de her områder været en anden, men jeg er glad for, hvor vi er endt med Dansk Folkepartis hjælp, støtte, skub og nogle gange spark i den rigtige retning."

Ud af de i alt 116 afgiftslempelser, som Folketinget er blevet enige om, er 70 blevet helt afskaffet. Det drejer sig blandt andet om PSO-afgiften, nøddeafgiften, emballageafgiften på pantbelagte drikkevarer samt tillægsafgiften på alkoholsodavand.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier