PolicyWatch

Fiskeminister klar med administrative lettelser for erhvervet

Fremover skal landingserklæringer kun indsendes af opkøbere. Det vil reducere omkostningerne med op til 27 pct. viser ny rapport ifølge Udenrigsministeriet.

Foto: Finn Frandsen.

Både opkøbere og fiskere skal i dag indsende landingserklæringer. Men nu skal det være slut, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) agter nemlig at sætte en stopper for dobbeltarbejdet.

"Fremover kan opkøberen indberette landingserklæringerne på vegne af fiskeren, samtidig med at opkøberen indberetter sine køb. Systemet er klar. Nu er det op til opkøberne at fået tilrettet deres IT-løsninger, så de med et enkelt klik kan indsende en landingserklæring til Fiskeristyrelsen på vegne af fiskeren, samtidig med at der indsendes afregning for den modtagne fisk," udtaler Eva Kjer Hansen i meddelelsen.

I samarbejde med erhvervet har fiskeristyrelsen lavet en ny IT-løsning, som gør det muligt for opkøberen at indsende landingserklæringen på vegne af fiskeren. En analyse fra rådgivningsfirmaet Struensee & Co. viser, at det samlet vil reducere fiskeriets administrative byrder med 22 pct. svarende til 9 mio. kr., ifølge ministeriet.

Dertil skal det elektroniske logbogssystem ændres, så fartøjerne fremover kan bruge både satellit, mobil- og internetforbindelse til at sende logbogsoplysningerne til Fiskeristyrelsen. Ministeriet forventer, at det vil kunne spare fiskerne for yderligere 2,3 mio. kr. årligt - svarende til 5 pct. af de administrative byrder.

"I 2015 igangsatte jeg et regelforenklingsprojekt på fiskeriområdet. Projektet er nu fuldført med revisionen af trawlbekendtgørelsen, som trådte i kraft 1. april. Fremover skal vi arbejde på blive bedre til at lave enkle og mere klare regler på fiskeriområdet - og kun i det omfang, som er nødvendigt. Vi skal også prøve at undgå særregler og undtagelser, der kun gælder for få fiskere, men som skaber stor uklarhed om reglerne," udtaler Eva Kjer Hansen i meddelelsen.

Overordnet er formålet med rapporten at reducere fiskerierhvervets administrative byrder og at øge overskueligheden af det komplicerede og omfangsrige regelsæt på fiskeriområdet. På den baggrund opstiller Struensee & Co. en række konkrete forslag til byrdelettelses- og regelforenklingsinitiativer.

Fiskeriminister vil stoppe torskefiskeri i Østersøen

Fiskeriminister får næse i sag om muslingefiskeri

DF-ordfører optrapper konflikt med fiskeriminister 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier