PolicyWatch

Højere cigaretpriser vil sende folk i arbejde men kan koste statskassen dyrt

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, varsler højere cigaretpriser. Det kan øge arbejdsudbuddet, men samtidig dræne statskassen for indtægter, hvis politikerne skruer for meget på cigaretpriserne.

Lars Løkke Rasmussen går til et valg på et skattestop, men bl.a. cigaretafgifter er undtaget. | Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan

Det kan virke ulogisk, men hvis politikerne på Christiansborg vil hæve afgiften på cigaretter, kan det i sidste ende komme til at sende flere penge i statskassen.

Det viser et notat fra Skatteministeriet, som blev offentliggjort få dage før folketingsvalget blev udskrevet.

Notatet viser, at hvis afgifterne hæves, så en pakke cigaretter koster 80 kr. mod cirka 40 kr. i dag, vil det koste statskassen 2,3 mia. kr. Samtidig vil det øge arbejdsudbuddet med 325 personer.

Hvis en pakke cigaretter derimod hæves fra 40 til 55 kr., vil det spytte 650 mio. kr. ekstra i statskassen, mens det vil øge arbejdsudbuddet med 200 personer.

Hvis man skal bestemme cigaretpriserne udelukkende for at sikre den optimale indtægt for statskassen, skal en pakke dermed koste 55 kr.

Afgiften på cigaretter er atter blevet interessant, efter Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har luftet tanker om, at afgiften på cigaretter skal hæves.

"Jeg har stået i spidsen for en regering med tre partier, der ikke har kunnet levere et samlet svar på det. Det kan Venstre," siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Jyllands Posten og fortsætter:

"Og det kommer vi også til, inden danskerne skal til stemmeurnerne, sagde han søndag under et vælgermøde, hvor en læge efterlyste politikere, der havde mod til at gøre noget ved prisen på tobak."

Skattestop – men ikke for cigaretter

I blå blok er der delte meninger om cigaretafgifterne. Liberal Alliance vil ikke hæve dem, De Konservative vil have en pakke cigaretter til at koste 60 kr., mens Dansk Folkeparti mener, at prisen skal stige med inflationen. Venstre har endnu ikke sat en pris på, hvad en pakke cigaretter bør koste, kun at afgiften skal sættes op. Socialdemokratiet har ikke lagt sig fast på, hvad der skal ske med afgiften på cigaretter.

Lars Løkke Rasmussen sagde ellers i sødags, at Venstre går til valg på et skattestop, men netop cigaretafgifter er undtaget fra skattestoppet.

Ifølge Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, kan for høje cigaretafgifter koste statskassen penge, fordi folk dermed vil køre til udlandet for at købe cigaretter, og så vil statskassen slet ikke få nogle indtægter fra afgifterne:

"Hvis prisen for en pakke cigaretter kommer op på 66 kr., så fås et mindreprovenu på 25 mio. kr. årligt som følge af stigende grænsehandel mv. Dvs. staten mister skatteindtægter selv om skattesatsen stiger," lyder det fra Mads Lundby Hansen, som fortsætter:

"Det maksimale provenu fås ved 55 kr. pakken, hvor staten får et merprovenu på 650 mio. kr. Når prisen kommer derover så falder provenuet og ved en pris på 80 kr. pakken fås provenutab på 2,3 mia. kr. pga. stigning i grænsehandel og fordi forbruget af cigaretter falder markant."

Cheføkonomen påpeger, at arbejdsudbuddet stiger mest med høje afgifter, fordi det med Finansministeriets og Skatteministeriets logik vil tvinge folk med lave indkomster til at arbejde mere, så de har råd til de dyrere cigaretter.

"Skatteministeriet konkluderer, at højere cigaretafgifter øger arbejdsudbuddet. Det skyldes ifølge Skatteministeriet at når personer får reduceret deres levestandard via dyrere cigaretter så motiveres de til at arbejde ekstra."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier