PolicyWatch

S vil hæve afgifter på chokolade, slik og kaffe - købmændene ærgrer sig

Som en del af Socialdemokratiets økonomiske 2025-udspil skal skattestoppet på punktafgifter skrottes. Det vil betyde afgiftsstigninger på bl.a. kaffe og chokolade, som i 2025 lander på i alt 700 mio. kr. Planen vil gøre det dyrere at være dansker, lyder det fra De Samvirkende Købmænd og finansminister Kristian Jensen.

Mette Frederiksen, Nicolai Wammen og Henrik Sass Larsen fremlagde mandag partiets økonomiske 2025-plan. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Rettelse: I en tidligere version stod der, at afgiften på te står til at stige med S-udspil. Teafgiften er blevet afskaffet.

Hvis Socialdemokratiet kommer til magten efter valget, kan det fremover meget vel blive dyrere at købe slik, kaffe, chokolade, is og andre afgiftsramte varer i de danske butikker.

I hvert fald har Socialdemokratiet i partiets økonomiske 2025-udspil ikke sat penge af til at fortsætte skattestoppet på en række punktafgifter.

Det betyder, at afgifterne på en række varer vil blive indekseret med pris- og lønudviklingen hvert eneste år fra 2020 og frem. Skrotningen af skattestoppet vil ifølge et svar fra Finansministeriet give 100 mio. kr. mere i statskassen i 2021 i forhold til i dag og 700 mio. kr. mere i 2025 i forhold til i dag.

Udsigten til afgiftsstigninger i den kaliber, hvis Socialdemokratiet får magten, ærgrer Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, som er talerør for omkring 1400 dagligvarebutikker.

"Det er en dårlig idé at lade punktafgifterne stige. Det betyder, at man gør varerne dyrere i Danmark for det, som politikerne ynder at kalde de almindelige mennesker. Samtidig gør man det dyrere at handle i Danmark i forhold til vores nabolande, og det vil koste omsætning i danske butikker," siger Claus Bøgelund Nielsen til PolicyWatch og fortsætter:

"Det betyder, at vi kommer til at sælge færre varer i de danske butikker. Det vil i makroøkonomisk lægge et pres på, hvor mange arbejdspladser vi har i detailhandlen herhjemme."

Økonom: Forkert at 95 procent ikke bliver ramt

Socialdemokratiets 2025-plan blev fremlagt på et pressemøde mandag på Christiansborg af partiformand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass og politisk ordfører Nicolai Wammen. Her blev det ikke nævnt, at afgiften på chokolade, kaffe og slik vil stige.

Partiet lægger dog op til at tage udgangspunkt i det såkaldte økonomiske råderum fra 2016. På det tidspunkt var der ikke et skattestop på punktafgifterne, og dermed mangler der 700 mio. kr. i Socialdemokratiets økonomiske plan i 2025, hvis partiet vil fortsætte med at holde afgifterne i ro.

Det her udspil vil klart gøre det dyrere at være dansker. Med udspillet her ophæver man skattestoppet på de punktafgifter, der har været holdt i ro gennem længere tid."

Kristian Jensen (V), finansminister

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, vurderer, at en skrotning af skattestoppet på punktafgifter vil betyde skattestigninger for mange danskere:

"S gav mandag udtryk for at 95 pct. af danskerne ikke kommer til at opleve skattestigninger. Det er forkert. Bl.a. vil S ophæve skattestoppet. Det betyder, at afgifterne på kaffe, is, slik og chokolade, autopærer mv. kommer til at stige hvert år frem til 2025. Så her bliver dagligdagen dyrere for praktisk taget alle danskere som følge af skattestigninger," lyder det fra Mads Lundby Hansen, som fortsætter:

"Samlet set lægger S nu op til at hæve skatter og afgifter 15 gange. Og samlet set hæves skattetrykket med 5 mia. kr. Det vil hæmme vækst og beskæftigelse."

S mener det er at fastholde nuværende skat

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, forsvarer, at partiet vil lade punktafgifterne stige med pris- og lønudviklingen.

Han forklarer, at partiet især har haft fokus på, at punktafgifterne på bl.a. CFC-gasser, affaldsafgifter og afgifter på engangsservice ikke bør holdes i ro, men at de bør stige i takt med pris- og lønudviklingen.

"Det er en ret bred sammensætning af forskellige punktafgifter, og for rigtig mange af punktafgifterne handler det om, at man vil give en naturlig indeksering med pris- og lønudviklingen samtidig med, at man ikke kommer til at give en skattelettelse på noget, der kan give en miljøbelastning," siger Benny Engelbrecht.

Det omfatter så også højere afgifter på f.eks. kaffe og chokolade. Hvorfor synes I, det er en god idé, at de afgifter skal stige?

"Som sagt har vi fokus på nogle af de ting, der har en miljøbelastning, og det, synes vi, er et væsentligt punkt, og som måske har været lidt overset i forhold til lettelser i punktafgifter."

Men hvis vi nu holder os til afgifterne på kaffe og chokolade, så er det jo noget, der også rammer almindelige danskere. Synes I, det er en god idé at hæve de afgifter?

"Det er rigtigt, at hvis man kigger på afgiften på f.eks. engangsservice, så er det rigtigt, at det vil betyde, at man måske skal betale et par øre mere for engangsservice. Men vi har altså også en interesse i, at vi får begrænset brugen af engangsservice i Danmark. Alt andet lige tror jeg altså ikke, det er det, der får privatøkonomien til at halte," siger Benny Engelbrecht.

Læs hele interviewet med Benny Engelbrecht her.

Kristian Jensen: S gør det dyrere at være dansker

Efter Socialdemokratiets pressemøde holdt Venstres formandsskab, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, også et pressemøde for at kritisere Socialdemokratiets udspil.

Her undrede Kristian Jensen sig over, at Socialdemokratiets udspil vil lade punktafgifterne stige.

"Det her udspil vil klart gøre det dyrere at være dansker. Med udspillet her ophæver man skattestoppet på de punktafgifter, der har været holdt i ro gennem længere tid. Når Mette Frederiksen siger, at hun ikke vil gøre noget ved cigaretafgifterne, fordi det rammer dem med de laveste indkomster, så vil hun her gøre det dyrere at købe kaffe, chokolade, is. Det er også noget, der vender den tunge ende nedad," sagde Kristian Jensen.

Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen brugte dog ikke pressemødet på at fremlægge Venstres egen økonomiske politik.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier