Røde partier presser Mette Frederiksen på klimaambition

Klimalov skal reducere drivhusgasser med 70 procent i 2030, hvis Mette Frederiksen vil være statsminister.
Partileder Morten Østergaard (R) og politisk ordfører Pernille Skipper (EL) vil sammen med SF og Alternativet presse Mette Frederiksen (S) på klimaområdet. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling
Partileder Morten Østergaard (R) og politisk ordfører Pernille Skipper (EL) vil sammen med SF og Alternativet presse Mette Frederiksen (S) på klimaområdet. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling
AF RITZAU

Enhedslisten, De Radikale, SF og Alternativet er gået sammen om at presse S-formand Mette Frederiksen til at hæve klimaambitionen, hvis hun vil gøre sig forhåbninger om at danne en socialdemokratisk regering.

Hvis rød blok har flertal efter et valg, vil de fire partier gå til regeringsforhandlinger med et krav om en bindende klimalov, der indebærer en målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

"Vi har aftalt, at vi alle fire sætter det her på dagsordenen, og at det er det vigtigste for os," siger Pernille Skipper, som er politisk ordfører i Enhedslisten. 

"Jeg har meget svært ved at se, hvordan det skal kunne lade sig gøre, at Mette Frederiksen sætter sig på vores mandater, samtidig med, at hun ignorerer et så centralt krav fra alle partier samlet," siger hun.

Pernille Skipper siger dog samtidig, at partiet naturligvis vil gå pragmatisk til forhandlingerne.

"Men det her er så vanvittigt afgørende, og hun bliver nødt til at lytte til os." 

S vil reducere mindst 60 procent

Socialdemokratiets målsætning er en reduktion af drivhusgasser på mindst 60 procent inden 2030. Drivhusgasser omfatter gasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4), lattergas (N2O) og F-gasser.

Men en reduktion på mindst 60 procent på 10 år er for uambitiøst, mener Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale.

"De sidste 10 procentpoint er det, der gør forskellen på, om vi kan leve op til Parisaftalens målsætninger i 2030."

"Og det er derfor, at vi sammen med de andre grønne partier klart siger, at det (en reduktion på 70 procent, red.) skal være fundamentet for en ny regerings grønne omstillingspolitik. Vi tror ikke, at vi når målene, hvis ikke vi sætter os dem," siger han.

Partiernes krav får en positiv modtagelse hos Socialdemokratiet.

"Først og fremmest er vi glade for det her samarbejde, for skulle vi være så heldige at vinde valget, så skal vi samarbejde med de partier om det grønne."

"Og vi har jo længe sagt, at en klimalov, der binder Danmark til reduktionsmål, er helt nødvendig, så vi hilser bestemt det her indspark velkomment," siger Dan Jørgensen, næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe.

Nu må man gå ud fra, at eftersom I har lagt op til en reduktion på 60 procent, så mener I, at det er et ambitiøst mål. Er det overhovedet realistisk at reducere med 70 procent?

"Vi har sagt, at vi skal reducere udledningen med mindst 60 procent inden 2030. Så jeg tror ikke, vi er så langt fra hinanden, når det kommer til stykket," siger Dan Jørgensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også