PolicyWatch

Aftale om forøgelse af aktiesparekontoen hænger i tynd tråd

Partierne bag aftalen om aktiesparekontoen, der skal give virksomheder bedre adgang til kapital, kan efter valget mønstre et flertal på 91 mandater. Alligevel ser det sort ud i forhold til den udvidelse af ordningen, der ellers er lagt op til.

Hans Kristian Skibby (DF). | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Aktiesparekontoen, der skal give flere danskere mod på at investere i aktier, står til at blive amputeret i det nye folketing, der netop er blevet valgt.

Danskere har siden årsskiftet kunnet oprette en aktiesparekonto med et loft på 50.000 kr. for at investere pengene i aktier til en lavere beskatning end normalt. Planen er, at beløbet skal hæves årligt, indtil et endeligt loft i 2022 lander på 200.000 kr. Men aftalen hænger i en tynd tråd.

"Jeg er ikke optimist i forhold til at få hævet loftet på aktiesparekontoen i nær fremtid. Som det ser ud nu, skal vi i første omgang være tilfredse med at fastholde ordningen," siger Mikael Bak, adm. direktør i Dansk Aktionærforening, til PolicyWatch.

Aktiesparekontoen er en del af den erhvervspakke, som VLAK-regeringen aftalte sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti i november 2017. Idéen var, at private penge skulle ud at arbejde og derved give danske virksomheder bedre adgang til kapital.

"Flere danske virksomheder kan vokse sig store og udvikle sig til nye erhvervssucceser i fremtiden," lød det dengang fra daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Hævelse af loft kræver flertal

I aftaleteksten står der, at "ordningen kan indfases gradvist med et loft på 50.000 kr. pr. person i 2019 voksende til 100.000 kr. i 2020, 150.000 i 2021 og 200.000 kr. i 2022 og frem."

Men Dansk Folkeparti var lunkne ved idéen, og der er derfor også indført i teksten, at aftaleparterne hvert år beslutter, "om der er grundlag for at gå videre med at forhøje loftet for aktiesparekontoen."

De fem partier bag aktiesparekontoen kan efter valget mønstre et flertal på 91 mandater tilsammen. Men det er langt fra givet, at partierne kan blive enige om at hæve loftet.

De Radikales erhvervsordfører Ida Auken siger, at partiet i udgangspunktet står ved de aftaler, det har indgået, "men vi skal lige afvente de forhandlinger, der er i forhold til en ny regering, før jeg kan sige noget endeligt," siger hun.

DF ser ingen tegn på en forhøjelse

Anderledes klar i spyttet er Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby. Han slår fast, at DF hele tiden har været imod at hæve loftet på aktiesparekontoen.

Kan du garantere, at I vil lægge stemmer til en forøgelse af aktiesparekontoen?

"Nej, bestemt ikke. Det var os, der arbejdede på, at den ikke skulle være højere. Det var andre partier, der ville hæve niveauet, hvor vi hellere vil nogle andre ting for eksempel fradragsmodeller for investeringer i unoterede selskaber. Så jeg ser faktisk slet ikke nogen tegn på, at der overhovedet skal forhandles om det," siger Hans Kristian Skibby.

Udmeldingen fra DF kommer ikke bag på direktøren i Dansk Aktionærforening.

"Tidligere har Dansk Folkeparti kun villet hæve loftet, hvis partiet fik noget til gengæld i finanslovsforhandlingerne. Nu ser det jo ikke ud til, at de kommer i nærheden af en finanslov og får noget til gengæld. Set i det lys handler det nok i første omgang om at fastholde aktiesparekontoen, og forhåbentligt få den styrket på længere sigt," siger Mikael Bak.

Henriette Kinnunen, der er adm. direktør i brancheforeningen for venturefonde, kapitalfonde og business angels, DVCA, kalder flertallet bag aftalen for sårbart og hæfter sig også ved, at "selvom 91 mandater står bag aftalen i dag, så kan det ændre sig i morgen, hvis nogen får et godt tilbud."

Håber på at S ombestemmer sig

Både DVCA og Dansk Aktionærforening håber dog, at Socialdemokratiet vil besinde sig. S har tidligere meldt ud, at partiet vil låse loftet på aktiesparekontoen på 50.000 kr.

"Aktiesparekontoen er ikke en idé, der er født i Socialdemokratiets baghave. Og Socialdemokratiet har heller ikke ønsket den afskaffet – kun at beløbsgrænsen skal fastfryses. Jeg oplever, at der er vigtigere politiske ønsker hos Socialdemokraterne på for eksempel klimaområdet," siger Henriette Kinnunen og tilføjer:

"Så mon ikke Socialdemokratiet er til at tale med om en forhøjelse af beløbsgrænsen?"

Mikael Bak fra Dansk Aktionærforening forventer også, at S vil komme erhvervslivet i møde.

"Vi må jo håbe på, at både De Radikale og Socialdemokratiet fortsat vil arbejde med at sikre flere incitamenter til, at almindelige danskere kommer til at investere deres penge aktivt," siger han.

Ifølge bankernes brancheorganisation Finans Danmark havde 26.000 danskere oprettet en aktiesparekonto i løbet af årets første fire måneder.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier